Newsflash
Hi-tech & Gadgets

TOP: inovațiile medicale pe care le așteptăm în 2022

de Florentina Ionescu - ian. 5 2022
TOP: inovațiile medicale pe care le așteptăm în 2022

Anul 2022 vine la pachet cu o serie de inovații în domeniul medical, pe care profesioniștii le așteaptă cu nerăbdare.

Chiar dacă pandemia de COVID-19 încă ne dă de furcă, criza sanitară generată de coronavirus a dus la adoptarea anumitor tendințe ca răspuns la provocările pe care le-a scos la iveală boala COVID-19. 

inteligenta artificiala
Foto: Pixabay

Experții sunt de părere că, cu cât vor fi direcționate mai multe investiții și mai multe cercetări către anumite domenii relevante din Sănătate, acestea vor ajuta la generarea mai multor inovații în aceste zone.

Cei de la revista medicalfuturist.com au alcătuit un top cu mai multe inovații care se arată a fi promițătoare în 2022 în sănătatea digitală, arii în care se așteaptă ca inovațiile medicale să prindă aripi și să se dezvolte din ce în ce mai mult.

Biomarkeri vocali

Cu alte cuvinte, medicii vor putea să identifice condițiile medicale de pe urma unei conversații. În curând, medicii vor putea avea conversații ce par a fi de domeniul SF cu computerele din cabinetele lor. 

Cu ajutorul tehnicilor bazate pe inteligența artificială, un software de verificare a simptomelor poate detecta așa-numiții biomarkeri vocali. Prin analizarea înregistrării vocii unei persoane, algoritmul poate discerne diferențele ce arată patternurile vocale caracteristice anumitor boli.

Inteligența artificială, folosită în diagnostic

Cu alte cuvinte, inteligența artificială ar putea fi asistentul „personal” al medicului. Pandemia de COVID-19 a subliniat potențialul pe care îl are inteligența artificială în domeniul sănătății și al îngrijirilor medicale, iar în 2022, tehnologia va continua să aducă beneficii în acest domeniu. Astfel, arată publicația citată, ne putem aștepta la mai multe aplicații ale inteligenței artificiale în diagnostic, dincolo de diferențierea COVID-19 de o banală tuse.

De exemplu, cu ajutorul unor aplicații folosite în dermatologie, precum MiiSkin și Derm Assist de la Google, pacienții pot ține o evidență a leziunilor de pe pielea lor, pot primi notificări în mod regulat pentru a-și monitoriza leziunile ce ridică suspiciuni și pot primi recomandări, ca de exemplu atunci când este cazul ca un medic specialist să le investigheze leziunile cutanate.

Chatboții, un prim punct de plecare pentru îngrijirile primare

În pandemia de COVID-19, algoritmii inteligenți s-au dovedit a fi extrem de valoroși, în sensul că i-au ajutat pe profesioniștii din domeniul medical să distingă între acele persoane care ar fi putut fi infectate cu SARS-CoV-2 și acele persoane care sufereau de condiții medicale mai puțin periculoase.

Instituții precum NHS și OMS au creat astfel de instrumente, numite chatboți, pentru a reduce din presiunea exercitată pe sistemele de sănătate și așa supraaglomerate.

În viitor, arată publicația citată, pacienții ar putea să apeleze la astfel de chatboți, care ar putea fi primul contact cu un astfel de intrument pentru îngrijirea primară. Pacienții vor fi apoi redirecționați către un medic, în cazul în care acest asistent automat (chatbotul) nu poate răspunde la întrebările referitoare la problema de sănătate cu care aceștia se confruntă.

Kituri de testare care pot fi folosite acasă

Una dintre inovațiile care ar fi cel mai simplu de pus în practică acum este testarea făcută de pacient chiar la el acasă. Cu un kit personal de testare, pacientul poate măsura o paletă largă de parametri în ce privește starea sa de sănătate, parametri care până nu demult erau disponibili doar în laboratoarele de analize.

Publicația citată amintește că astfel de teste de laborator ce pot fi folosite acasă oferă informații cruciale, personalizate, despre starea de sănătate a pacientului într-o manieră convenabilă și, mai ales, într-un mediu privat, iar în același timp reduce din presiunea exercitată asupra instituțiilor din domeniul sanitar.

În viitorul apropiat, aceste teste ar putea deveni foarte accesibile și ușor de folosit, la fel ca testele de sarcină; vor fi ieftine, simplu de folosit acasă, precise și nu vor necesita cunoștințe tehnice din partea persoanei care le folosește în intimitatea propriei locuințe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe