Newsflash
Internaționale

Terapii noi pentru abandonarea fumatului, incluse pe Lista medicamentelor esențiale

de Florentina Ionescu - nov. 8 2021
Terapii noi pentru abandonarea fumatului, incluse pe Lista medicamentelor esențiale

Organizația Mondială a Sănătății a adăugat două noi medicamente pentru persoanele care vor să abandoneze fumatul pe Lista medicamentelor esențiale.

Fumatul cauzează 8 milioane de decese în fiecare an de pe urma consecințelor pe care le are asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare, afecțiunile pulmonare, cancerele, diabetul și multe alte boli debilitante, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul OMS. 

fumat

Renunțarea la fumat poate fi o provocare, în special din cauza stresului de natură economică și socială cauzat de pandemia de COVID-19. Dintre cei 1,3 miliarde de fumători la nivel global, aproape 60% și-au exprimat dorința de a renunța la fumat, însă diar 30% au acces la instrumentele necesare menite să îi ajute să abandoneze cu succes acest obicei dăunător. 

OMS a publicat noua Listă cu Medicamente Esențiale 

Tratamentele medicale sigure și eficiente menite să ajute persoanele să renunțe la fumat sunt disponibile, însă cu toate acestea, ele nu sunt întotdeauna suficiente sau accesibile, se arată în comunicat.

La fiecare doi ani, OMS publică propriul său Model al Listei cu Medicamentele Esențiale (EML sau Model List of Essential Medicines), o colecție de medicamente considerate esențiale de experții din Organizația Mondială a Sănătății. Scopul listei este de a ghida autoritățile naționale cu privire la ce tipuri de medicamente ar trebui să fie disponibile în țară.

La 1 octombrie 2021, OMS a anunțat că a actualizat Modelul Listei cu Medicamentele Esențiale. Până la această actualizare, doar terapia de substituție a nicotinei (gumă de mestecat sau plasturi) era listată ca un medicament esențial pentru persoanele care doresc să stopeze fumatul.

După actualizare, două medicamente noi au fost adăugate, indicând o schimbare puternică în lupta împotriva fumatului. Bupropiona și Vareniclina sunt medicamente care funcționează în mod diferit în comparație cu terapia de înlocuire a nicotinei. Aceste medicamente noi reduc apetitul pentru nicotină fără a reprezenta un substitut pentru nicotină, ajutând prin urmare oamenii să renunțe la fumat și să reducă dependența de nicotină, arată OMS în același comunicat.

Bupropiona și Vareniclina sunt două medicamente dovedite a fi sigure și eficiente ca modalitate de a abandona fumatul pentru acele persoane care nu pot renunța la acest obicei prin folosirea consilierii psihologice sau doar prin simpla recomandare.

„Adăugarea acestor noi medicamente pe Lista Medicamentelor Esențiale este un semnal către autoritățile naționale, către profesioniștii din domeniul sănătății publice, către medici și cetățeni, un semnal care arată că opțiuni suplimentare sunt acum disponibile pentru a ajuta persoanele care doresc să se lase de fumat”, arată sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe