Newsflash
Internaționale

OMS a publicat noua Listă cu Medicamente Esențiale

de Florentina Ionescu - oct. 7 2021
OMS a publicat noua Listă cu Medicamente Esențiale

Organizația Mondială a Sănătății prioritizează accesul la tratamentele pentru diabet zaharat și cancer în noua Listă a Medicamentelor Esențiale, publicată la începutul lunii octombrie.

Într-un comunicat de presă al OMS, se pune accentul pe faptul că prețurile ridicate și disponibilitatea redusă încă sunt bariere majore pentru accesul pacienților la medicamentele noi și vechi. 

insulina lista medicamente esentiale OMS
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

La 1 octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o nouă ediție a listei sale cu medicamente esențiale (Model Lists of Essential Medicines) și cu medicamente esențiale pentru copii (Essential Medicines for Children).

Ediția nouă a acestei liste include noi tratamente pentru diverse tipuri de cancere, analogi de insulină și noi medicamente orale pentru diabet zaharat, noi medicamente care ajută persoanele care vor să renunțe la fumat și noi medicamente antimicrobiene folosite pentru a trata infecțiile bacteriene și fungice grave.

„Diabetul este în creștere ca incidență la nivel global și crește mai repede în țările cu venituri mici și medii. Prea mulți oameni care au nevoie de insulină întâmpină dificultăți financiare în accesarea acestui tratament sau continuă fără să se trateze cu insulină și își pierd viața. Includerea analogilor de insulină în Lista Medicamentelor Esențiale, cuplată cu eforturile de a asigura un acces mai mare la toate produsele pe bază de insulină și extinderea utilizării biosimilarelor reprezintă un pas vital înainte, pentru a asigura că toată lumea care are nevoie de acest produs salvator de vieți poate să îl acceseze”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Listele cu Medicamente Esențiale actualizate includ 20 de noi medicamente pentru adulți și 17 medicamente noi pentru copii și, de asemenea, specifică noi utilizări pentru 28 de medicamente care există deja pe aceste liste.

Medicamente pentru diabet

Includerea pe lista medicamentelor esențiale a unor analogi de insulină și a unor biosimilare, împreună cu insulina umană, este o măsură menită să sporească accesul la tratamentul diabetului, prin extinderea opțiunilor de tratament, se arată în comunicatul de pe site-ul OMS. Lista include și anumiți inhibitori SGLT2, ca terapie de linia a doua pentru adulții cu diabet de tip 2.

Medicamente pentru cancer

Patru noi medicamente pentru tratamentul cancerului au fost adăugate pe listele model: unul pentru cancerul de prostată, unul pentru un tip de tumoră cerebrală la copii, unul pentru leucemia limfocitară cronică și unul pentru sindromul de liză tumorală. Mai multe detalii pe www.who.int.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe