Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au dezvoltat un nou material bioactiv care a avut succes în regenerarea de înaltă calitate a cartilajului din articulațiile genunchiului în cadrul unor modele animale mari.
Deși acest material arată ca un gel cauciucat, el este de fapt o rețea complexă de componente moleculare. Aceste componente funcționează împreună pentru a simula mediul natural al cartilajului articular în corpul uman, scrie Medical Xpress.
În cadrul unui studiu nou, cercetătorii au aplicat materialul pe un cartilaj deteriorat din articulațiile genunchiului ale unui animal. În decurs de șase luni, cercetătorii au observat dovezi cum că zona se repară într-un ritm sporit, au observat inclusiv creșterea unui nou cartilaj ce conținea biopolimeri naturali (colagen II și proteoglicani), care au permis reziliența mecanică fără durere în aceste articulații.
Cercetătorii spun că, în viitor, acest nou material ar putea să fie folosit în scopuri și mai complexe, pentru a preveni intervențiile chirurgicale în care se înlocuiește total articulația genunchiului cu o proteză. Mai mult, ei speră ca biomaterialul să trateze boli degenerative, precum osteoartrita (artroza) și să repare accidentările cauzate de practicarea unor sporturi (cel mai bun exemplu, ruptura de ligamente).
Fotografie de la Antoni Shkraba: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/laptop-stilou-arata-cu-degetul-4k-5214994/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe