Newsflash
Internaționale

Studiu de amploare: după COVID crește riscul de diabet și de boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - iul. 20 2022
Studiu de amploare: după COVID crește riscul de diabet și de boli cardiovasculare

Riscurile pentru noi diagnostice de diabet și de boli cardiovasculare cresc în primele trei luni după o formă manifestă de boală COVID-19.

Există atât vești bune, cât și vești rele în rezultatele unui studiu nou din Marea Britanie, care a urmărit jumătate de milion de persoane pe o perioadă de un an după ce au avut COVID-19. 

Rafila: sistemul sanitar trebuie să fie pregătit pentru valul șase al pandemiei 

campanie info diabet glicemie masurare tensiune arteriala

Studiul a descoperit că pacienții cu COVID-19 au fost supuși unui risc semnificativ mai mare de a suferi de probleme cardiovasculare și de noi diagnostice de diabet preț de multe săptămâni după o infecție cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, riscul a scăzut după mai multe luni, scrie newatlas.com.

Pe lângă provocările acute ale bolii COVID-19 și pe lângă sindromul de long COVID ce poate persista la unele persoane, cercetătorii au observat din ce în ce mai desc că pacienții care s-au recuperat au rate mai mari de a AVC, diabet și boli cardiovasculare în lunile următoare infecției cu SARS-CoV-2. Dar prognosticurile pe termen lung în ceea ce privește COVID-19 sunt încă neclare.

Unul dintre cele mai mari studii longitudinale pe această temă a fost publicat anul acesta. Oamenii de știință au urmărit aproape 150.000 de cazuri de COVID-19 pe o perioadă de până la 12 luni. Aceste persoane au avut o predispoziție cu 55% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular grav în anul care a urmat perioadei de recuperare.

Această cercetare nouă, condusă de o echipă de la King’s College London, a analizat dosarele medicale de la 428.650 de pacienți cu COVID-19 din Marea Britanie. Pentru fiecare pacient au fost urmărite două aspecte ale sănătății, pe o perioadă de 12 luni ce au urmat după o infecție de tip COVID: noile diagnostice de boală cardiovasculară și diagnosticele noi de diabet.

În ceea ce privește noile diagnostice de diabet, studiul a arătat că riscul pacienților a crescut la 81% în primele patru săptămâni de la COVID-19. În primele trei luni post-COVID, riscul de diabet a rămas la aproape 27% peste medie, înainte de a scădea în următoarele cinci sau șase luni după infecția inițială.

Riscul de evenimente cardiovasculare urmărit pe o perioadă similară a arătat o creștere de șase ori a bolilor de inimă diagnosticate în prima lună după o infecție cu SARS-CoV-2. Acest risc crescut a scăzut ușor în următoarele săptămâni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe