Newsflash
Internaționale

Studiu: 61% din pacienții cu COVID sever rămân cu sechele pulmonare

de L. Budin - iul. 23 2021
Studiu: 61% din pacienții cu COVID sever rămân cu sechele pulmonare

Un studiu realizat de Spitalul Universitar (CHU) Toulouse arată că numărul pacienților care rămân cu sechele pulmonare, la mai multe luni după ce au contractat o formă severă de COVID-19, este mare.

La CHU Toulouse, pneumologii francezi continuă să monitorizeze, mai multe luni după infectare, pacienții care au făcut o formă gravă de COVID-19, arată un studiu publicat în ScienceDirect și preluat de Top Santé.

covid-tuse

Simptome după 4 luni

După ce au urmărit datele a 72 de pacienți afectați în cursul primului val de îmbolnăviri, medicii au constatat că 61% din cei vindecați prezentau semnele unor probleme pulmonare, la 4 luni după ce se infectaseră.

S-a constatat că 44% din pacienții care fuseseră spitalizați se plângeau, în continuare, de tulburări respiratorii, iar 31% - de oboseală cronică.

La 4 luni de la îmbolnăvire, radiografiile au continuat să indice anomalii pulmonare la 41% din ei, iar testele respiratorii au relevat probleme la 39% din pacienți.

Probleme reversibile

Dintre cei afectați, unii aveau încă dificultăți să-și umple plămânii cu aer (23,6% din pacienți), iar 18% prezentau disfuncționalități ale diafragmei.

Medicii a umai remarcat că anumiți pacienți, cu teste aparent normale, sufereau totuși de hiperventilație cauzată, se crede, de un stres post-traumatic.

Cercetătorii dau totuși asigurări că problemele nu sunt ireversibile și că, la un an de la infectare, multe dintre ele dispar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe