Newsflash
ACTUALITATE Știri

Studiu: 56% dintre români petrec cel mult 5 ore pe zi cu familia

de Florentina Ionescu - aug. 24 2023
Studiu: 56% dintre români petrec cel mult 5 ore pe zi cu familia

Echilibrul din viața personală și cea profesională se află pe locul al treilea în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții românilor, după alimentație și odihnă, conform unui studiu recent.

Echilibrul din viața personală și cea profesională însumează 45 de procente (reprezentând prima mențiune pentru 20% dintre respondenți), în special pentru categoria de vârstă 35-54 de ani (49%) și pentru persoanele cu un venit ridicat (51%), se arată în cel mai recent studiu realizat de Asociația CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză.

Anul acesta, doar 50% dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională (iar 17% sunt total nemulțumiți), comparativ cu 58% (respectiv 14% nemulțumiți) în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

Mulțumiri și nemulțumiri 

Cel mai mare grad de mulțumire (58%) este legat de modul de petrecere a timpului cu familia, urmat de de interacțiunea cu prietenii (49%), relația și colaborarea cu colegii (46% ) și de relația și colaborarea cu șeful (42%).

La polul opus, cele mai mari nemulțumiri sunt cauzate de trafic (38%), aglomerație (38%) și nivelul de stres (34%). 

Cu privire la principalii factori de stres în viața cotidiană, aceștia sunt: 

 • creșterea prețurilor (74%), în special pentru persoanele între 55 și 65 de ani (82%)
 • contextul economic actual (61%)
 • situația financiară (55%)
 • lipsa timpului (44%)
 • conflictul armat din Ucraina (41%)
 • responsabilitățile familiale (33%)
 • activitatea profesională în sine (31%). 

Pentru 25% dintre respondenți, relația cu partenerul de viață este un motiv important de stres, pentru 20% drumul până la locul de muncă, pentru 18% șeful și pentru 17% colegii. 

Tendința actuală: românii neglijează tot ce ține de timpul liber

Cercetarea de piață realizată recent a pus în evidență o scădere vizibilă a echilibrului dintre viața personală și cea profesională pentru români în anul 2023, spune Constantin Bratu, președinte CIPRA: 

„37% dintre ei petrec între 3 și 5 ore pe zi cu familia, 16% doar 1-2 ore, iar pentru 3% acest timp nu există deloc. Tendința actuală pare a fi neglijarea a tot ceea ce ține de timpul liber, redus la minimum în favoarea activităților profesionale, care oferă un venit constant și garanția de a putea face față provocărilor financiare din ce în ce mai mari. Este însă esențial să se acorde mai multă importanță factorilor de echilibru personal. Desigur, aportul angajatorilor este esențial, prin implementarea unei culturi organizaționale care să protejeze angajatul, dar stabilirea unor priorități sănătoase ține de fiecare dintre noi”.

Acesta a adăugat că, pentru a facilita acest proces de implementare a unei culturi organizaționale, pe platforma CIPRA sunt publicate constant informații furnizate de experți pentru diminuarea riscului de epuizare și a nivelului de stres și creșterea bunăstării personale. 

„Deși echilibrul dintre viața profesională și cea personală se află pe locul trei, după alimentație și odihnă, în topul aspectelor care influențează calitatea vieții românilor, îndrăznesc să spun că el poate fi principala cauză pentru cele două. Mănânci haotic și te odihnești prea puțin tocmai pentru că te afli sub presiunea jobului. Atunci când neglijăm viața personală, petrecem din ce în ce mai puțin timp cu familia și nu ne mai rămân resurse pentru activitățile care ne relaxează, toate celelalte aspecte ale vieții au de suferit. Randamentul scade, frustrările cresc și astfel  ajungem la burnout, depresie, stres cronic, anxietate, comportamente compulsive și probleme de sănătate adiacente, la care se adaugă degradarea relațiilor”, subliniază Matei Stănculescu, psiholog. 

Psihologul citat a adăugat că este esențial să alocăm timp suficient familiei, odihnei, hobby-urilor, mișcării și, dacă este cazul, să luăm în calcul schimbarea locului de muncă sau reorganizarea totală a programului zilnic, astfel încât să ne menținem în primul rând echilibrul mintal. 

Ce vor respondenții să îmbunătățească 

Dezvoltarea personală este unul dintre aspectele pe care românii își doresc să le îmbunătățească. Astfel, conform studiului citat, gradul de satisfacție cu privire la lucrurile pe care le fac românii pentru dezvoltare personală este de 41% (comparativ cu 44% în anul 2021), iar 36% doresc să investească în activități pentru dezvoltarea personală. 

În acest sens: 45% dintre respondenți citesc cărți de dezvoltare personală, 38% urmăresc podcast-uri, 19% fac cursuri sau specializări, 9% apelează la consiliere și 8% merg la psiholog (în special tinerii de 18-24 de ani – 14%). 

Factori de echilibru și activități preferate

Totodată, din studiu reiese că 46% dintre respondenți și-ar dori să aibă mai mult timp pentru pasiuni, 44% simt nevoia să se organizeze mai bine, iar pe 43% i-ar ajuta să aibă curajul să ia decizii care să le îmbunătățească viața, precum schimbarea locului de muncă sau a partenerului. 40% dintre români își doresc mai multe vacanțe și 37% să aibă o viață mai activă. 

Când vine vorba de activitățile preferate, pe locul 1 sunt plimbările în aer liber (64%), pe locul 2 mersul la cumpărături (51%), iar pe locul 3 vizionarea de filme (48%), urmate de citit (45%), întâlniri cu prietenii (40%) și ieșiri în oraș (22%). 

Informații despre studiu și metodologie 

Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA din luna martie a acestui an a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1.003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. 

Studiul a depistat, comparativ cu octombrie 2021, diferențe semnificative de percepție asupra aspectelor care influențează calitatea vieții, precum odihna, alimentația, răsfățul cu moderație, sportul sau echilibrul între viața personală și cea profesională. 

Astfel, conform rezultatelor cercetării de anul acesta, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții se află: alimentația (importantă pentru 67% dintre respondenți), somnul/odihna (cu un procent de 54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%), activitatea sportivă (menționată de 34% dintre români) și răsfățul cu moderație (28%).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe