Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Creierului 2020, un semnal de alarmă pentru cei cu boala Parkinson

de Florentina Ionescu - iul. 22 2020
Ziua Mondială a Creierului 2020, un semnal de alarmă pentru cei cu boala Parkinson

Marcată anual la data de 22 iulie, Ziua Mondială a Creierului este dedicată anul acesta creșterii gradului de conștientizare privind îmbunătățirea calității vieții celor cu boala Parkinson și a aparținătorilor.

Pe 22 iulie, Federația Mondială de Neurologie (WFN) a încheiat un parteneriat cu Societatea Internațională Parkinson și Afecțiuni Motorii pentru a sprijini cea de-a șasea ediție a Zilei Mondiale a Creierului.

WBrainDay2020_2

Ediția din acest an este dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra bolii Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă a creierului care afectează mintea, funcțiile motorii și non-motorii, aproape toate aspectele funcției creierului.

V-ar putea interesa și: Cercetătorii au identificat zece factori de risc pentru Alzheimer

Împreună cu alte peste 126 de organizații internaționale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN Romania) este dedicată sprijinirii #WFN în misiunea de îmbunătățire a calității îngrijirii pacientului, de educare și de suplimentare a cercetărilor pentru persoanele cu boala Parkinson și a îngrijitorilor lor, se arată într-un comunicat remis redacției.

„Boala Parkinson afectează persoane de toate vârstele, una din 100 de persoane cu vârsta peste 60 de ani ajungând să fie diagnosticată”, spune prof. dr. B. O. Popescu, președintele Societății de Neurologie din România.

WBrainDay2020_1

Potrivit dr. Bogdan Ovidiu Popescu, prevalența acestei boli este în creștere, ceea ce face ca acțiunile medicilor de astăzi să fie vitale pentru îmbunătățirea calității vieții celor care au fost și vor fi diagnosticați cu boala Parkinson, în special în contextul actualei crize globale a sănătății, generate de COVID-19.

 

„Trăim vremuri complicate și impredictibile la nivel global și astăzi sănătatea oamenilor cât și profesia de medic au revenit în centrul preocupării tuturor. Pe lângă frecvența și gravitatea bolilor neurologice pe care le cunoșteam deja, acum s-au adăugat complicațiile neurologice generate de COVID, pe care de abia începem să le clasificăm și să le înțelegem, fiind posibil să existe și un impact în patologie pe termen lung”, a adăugat prof. dr. B. O. Popescu.

Acesta amintește că medicii neurologi fac un efort extrem, alături de colegii din celelalte specialități, pentru a reda sănătatea oamenilor în contextul epidemiologic actual, al pandemiei de COVID-19.

„Suntem alături de pacienții noștri și sperăm că vom trece împreună cu bine de această cumplită încercare pentru noi toți”, a completat prof. dr. B. O. Popescu.

În România, peste 8.000 de persoane sunt diagnosticate cu Parkinson

„Impactul bolii Parkinson se extinde pe întregul corp și ajunge în fiecare colț al țării”, a subliniat Cristina Vlădău, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România.

„Având în vedere că peste 8.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an doar la nivelul României, este esențial ca pacienții să aibă acces la îngrijire de calitate”, mai spune Cristina Vlădău, citând datele furnizate de INSP: 8.035 persoane nou diagnosticate cu Parkinson în România în anul 2018.

Diagnosticarea precoce este esențială

Tremurul și mișcările încete sunt simptomul distinctiv al bolii Parkinson, însă această boală degenerativă afectează atât funcțiile motrice, cât și funcțiile minții și ale creierului în general, perturbând somnul și cogniția, provocând durere și probleme gastrointestinale, anxietate și depresie și reducând motivația și calitatea vieții.

WBrainDay2020_3

Diagnosticarea precoce și accesul la un tratament eficient sunt vitale pentru a ajuta pacienții să găsească alinare și să le îmbunătățească calitatea vieții. Persoanele cu boala Parkinson pot fi afectate în special de pandemia actuală de COVID-19 și sunt încurajate să păstreze contactul cu furnizorii de servicii medicale.

„COVID-19 este un reminder dramatic al faptului că asistența medicală este o problemă globală. Iar boala Parkinson este, de asemenea, o provocare zilnică cu care se confruntă toate categoriile de oameni, de toate vârstele, care afectează îndeosebi persoanele în vârstă, dar nu numai”, se arată în comunicatul APAN.

Parkinson, o problemă internațională

Boala Parkinson afectează peste 7 milioane de oameni de pe tot globul, a atras atenția prof. Tissa Wijerante, președintele Zilei Mondiale a Creierului.

„Scopul nostru este acela de a crește gradul de conștientizare pentru boala Parkinson și impactul acesteia asupra societății, în efortul de a îmbunătăți accesul la îngrijiri neurologice de calitate și la tratamente care schimbă viața”, a subliniat prof. Tissa Wijerante.

Totodată, prof. Wolfgang Grisold, Secretarul General al WFN, amintește că mai mult de una din patru persoane care trăiesc cu boala Parkinson a fost diagnosticată greșit, inițial.

WBrainDay2020_4

„Multe simptome ale bolii Parkinson sunt înțelese și tratate greșit, în detrimentul celor care trăiesc cu această afecțiune. Există o nevoie profundă de îmbunătățire a standardelor de îngrijire la nivel internațional”, a declarat prof. Wolfgang Grisold.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe