Newsflash
Știri

Totul despre examenul de grad principal pentru asistenți și moașe

de Florentina Ionescu - iul. 20 2021
Totul despre examenul de grad principal pentru asistenți și moașe

Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a publicat recent informații despre documentele necesare la examenul de grad principal.

Anunțul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali (sesiunea 2021) a fost făcut recent pe o rețea de socializare, chiar pe pagina oficială a OAMGMAMR – Filiala București. 

asistenta medicala examen de grad oamgmamr
Fotografie creată de Cedric Fauntleroy, de la Pexels

Astfel, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) organizează examenul de grad principal-sesiunea 2021, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1137/06.09.2018.

Lista cu documente necesare pentru înscriere

Pe pagina oficială a OAMGMAMR – Filiala București se precizează ce conține lista cu documentele necesare înscrierii la acest examen. Astfel, la înscriere candidatul depune un dosar, care conține următoarele documente:

a) cererea de înscriere, cu datele de contact;

b) declarație privind informarea referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal de către OAMGMAMR;

c) copia actului de identitate valabil până la data susținerii examenului;

d) copia certificatului de absolvire eliberat de Ministerul Sănătății sau a diplomei/certificatului de absolvire/licență sau documentului echivalent eliberat de una dintre următoarele categorii de instituții de învăţământ: liceu sanitar; școală postliceală sanitară; colegiu medical universitar; facultate de medicină/de asistență medicală/de moașe.

La înscriere candidatul prezintă actele de studii în original, urmând ca persoana care primește documentele să certifice „în conformitate cu originalul” pe copiile de pe actele de studii aflate la dosar;

e) copia atestatului de echivalare, după caz;

f) în cazul candidatului cu formare profesională efectuată în străinătate și recunoscută în România în condițiile legii, acesta va depune copia diplomei obținute în străinătate însoțită de traducerea legalizată în limba română și de copia documentului de recunoaștere a calificării în România;

g) adeverință eliberată de angajator din care să reiasă, după caz:

 • Experiența profesională de minimum 5 ani la data susținerii examenului, cumulată în specialitatea în care a profesat cu titlul de soră medicală/oficiant medical (M) si asistent medical, în cazul în care a dobândit ulterior, în condițiile legii, un titlu oficial de calificare în specialitatea de asistent medical (PL, SSD sau S);
 • La examenul de grad principal organizat în specialitatea titlului de calificare obținut în baza prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 613/2013 (...) pot participa și asistenții medicali generaliști, asistenții medicali de pediatrie, asistenții medicali de farmacie, asistenții medicali de laborator și asistenții medicali de igienă care fac dovada încadrării, în condițiile legii, în funcția de asistent medical cu normă întreagă sau echivalent parțial, pe o perioadă cumulată de minimum 5 ani anteriori datei de susținere a examenului în structura sanitară corespunzătoare specialității respective, după cum urmează: servicii de radiologie-imagistică medicală, de laborator, de balneofizioterapie, de nutriție și dietetică, de igienă și sănătate publică de farmacie.

h) copia actelor de schimbare a numelui, după caz;

i) dovada plății sumei de participare la examen.

 • Candidații care au desfășurat activitate de voluntariat vor depune contractul de voluntariat și certificatul de voluntariat emis de către organizațiile gazdă; vechimea acumulată în perioada de voluntariat se calculează în funcție de timpul de lucru efectiv prestat.
 • În situația în care solicitantul a exercitat profesia pe teritoriul altui stat, acesta va depune, în copie legalizată și traducere legalizată, documente emise de autoritatea competentă sau angajatorul din statul în cauză din care să rezulte perioadele de exercitare efectivă și legală a profesiei pe teritoriul acelui stat.

Pe coperta dosarului de înscriere se trec: numele și prenumele candidatului cu inițiala tatălui, numele purtat anterior (după caz), specialitatea în care s-a înscris la examen, numărul de telefon al candidatului.

Când se va desfășura examenul, în funcție de specialitate

Datele de desfășurare ale examenului, pe specialități, sunt următoarele:

 • În 2 septembrie 2021 are loc examenul pentru asistenţi medicali generalişti, pediatrie, ocrotire, surori medicale, oficianţi medicali;
 • În 3 septembrie 2021 are loc examenul pentru asistenţi medicali - celelalte specializări, altele decât asistenţi medicali generalişti, pediatrie, ocrotire, surori medicale, oficianţi medicali;

Perioada în care au loc înscrierile

Înscrierile la examen se fac în perioada 26 iulie -10 august 2021, pentru toate specialităţile, la sediul filialei București a OAMGMAMR (Strada Avrig, nr. 12, Sector 2) după următorul program:

 • Luni-Joi: 10.00-16.00
 • Vineri: 10.00-14.00

„Pentru scurtarea timpului de așteptare vă rugăm să descărcați și să completați documentele: CERERE DE ÎNSCRIERE și DECLARAȚIA PRIVIND INFORMAREA REFERITOARE LA PRELUCRAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL DE CĂTRE OAMGMAMR: https://www.oammrbuc.ro/index.php”, precizează organizatorii examenului de grad.

Taxa de participare la examen

Cuantumul sumei de participare la examen este de 150 lei/participant. Suma se va plăti în contul IBAN RO49UGBI0000362008983RON, deschis la GARANTI BANK, beneficiar OAMGMAMR, CIF 15346984; Pe documentul de plată plătitorul va menționa “Suma de participare examen grad principal-2021”.

Tematică și bibliografie

Reprezentanții filialei București a OAMGMAMR mai arată că tematica şi bibliografia pentru examen pot fi consultate pe site-ul www.oammrbuc.ro


Notă autor:

Fotografie creată de Cedric Fauntleroy, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe