Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 31 2013
Ştiri pe scurt

Despre traumă, made in America

   Peste 50 de cadre medicale – medici şi asistente – de la unităţile de primiri urgenţe din 20 de judeţe ale ţării şi din Bucureşti au participat, timp de două zile (19–20 iulie a.c.), la un curs tematic pe probleme de traumă, susţinut de medici militari din Forţele Navale ale Statelor Unite ale Americii. Este un curs organizat în cadrul unui program de cooperare între Ministerul Sănătăţii din România, Ambasada SUA la Bucureşti şi Forţele Navale ale SUA. În cele două zile, trei medici militari americani au prezentat propriile experienţe privind procedurile de urgenţă în cazul traumatismelor. Dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS, spune că aproximativ un sfert din cazurile care ajung la o unitate de primiri urgenţe sunt traumatisme, din care un procent semnificativ sunt critice şi, din păcate, la vârste tot mai mici. Şi în SUA, principala cauză de deces pentru grupa de vârstă 1–44 de ani o reprezintă tot leziunile traumatice, spune Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în România: „o persoană moare la fiecare trei minute din cauza unor traumatisme“.

Porţi deschise pentru copiii cu autism

   Copiii cu autism din sectorul 5 al Capitalei beneficiază de evaluare gratuită, în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu autism, cu ocazia Săptămânii porţilor deschise, organizată pe perioada acestei săptămâni. Este o acţiune prin care se încearcă informarea pe raza sectorului 5 cu privire la posibilitatea celor cu tulburare de spectru autist de a apela la serviciile oferite de acest Centru. Mai întâi au fost identificaţi copiii diagnosticaţi cu această afecţiune, cazuri sociale. Au fost apoi contactaţi părinţii lor, cărora li s-a propus să-şi aducă micuţii la o evaluare şi, eventual, după întocmirea unui plan de intervenţie şi o planificare a şedinţelor, să se înceapă activitatea propriu-zisă. Centrul este integrat într-un Complex de servicii sociale al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Sector 5 din Bucureşti şi are în componenţă, de doar câţiva ani, patru servicii: Centrul maternal „Mama şi copilul“ (pentru mamele aflate în dificultate şi copiii lor), cu o capacitate de 10 mame şi copiii lor; Centrul de zi, în regim de creşă, cu program între orele 8 la 16, cu o capacitate de 30 de locuri; Centrul de zi pentru copiii cu dizabilităţi, cu acelaşi program de lucru, cu o capacitate de 30 de locuri; Centrul rezidenţial pentru copiii cu dizabilităţi – instituţionalizaţi –, cu o capacitate de 20 de locuri.

Sărbătoare la Galaţi

Şcoala postliceală „Carol Davila“ Galaţi a împlinit anul acesta, la 27 iunie, 20 de ani de activitate. Evenimentul a fost marcat pe plan local, la Teatrul Dramatic „Fanny Tardini“, prin spectacolul aniversar „Gaudeamus 2013“, unde au fost invitaţi absolvenţi şi profesori ai acestei instituţii de învăţământ, dar şi „mai marii“ locali din învăţământ, sănătate, Biserică etc. De la înfiinţare – în anul 1993 – aici au fost pregătite peste 1.800 de cadre medii sanitare în specialităţi precum: asistent medical generalist, asistent farmacie, asistent medico-social, asistent balneofizioterapie. În prezent, şcoala pregăteşte asistenţi medicali generalişti, asistenţi de farmacie, ergoterapeuţi şi asistenţi pentru ocrotirea persoanelor în vârstă.

Telefon gratuit antisuicid
Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului a anunţat intrarea în funcţiune, începând cu 15 iulie a.c., a unei linii telefonice gratuite, pentru intervenţie în criza suicidară: 0800.801.200. Linia funcţionează şapte zile pe săptămână, între orele 19,00 şi 7,00, din orice reţea telefonică. Este apelabilă din toată ţara. Alte două numere de telefon apelabile la nivel naţional, de data aceasta din judeţul Harghita, sunt: 0754.800.808 şi 0723.800.808. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe