Newsflash
Știri

Socoteli şi ofrande

de Vlad MIXICH - sept. 19 2013
Socoteli şi ofrande
Ping-pongul declaraţiilor dintre autorităţile statului şi reprezentanţii medicilor a început cu zece zile înainte de 18 septembrie, dată anunţată de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate pentru începerea protestelor medicilor. Loviturile sunt de intensităţi variate: de la înflăcărarea din mesajele Colegiului Medicilor şi stupoarea Patronatului Medicilor de Familie, până la socotelile ironice ale ministrului sănătăţii.
Solicitările Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate sunt: minimum 6% din PIB pentru sistemul sanitar, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a personalului sanitar şi o lege a salarizării specifică lui, renunţarea la denigrarea medicilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistemul public şi consultarea Coaliţiei cu privire la orice măsură de reformă.
Autorităţile au abordat deja patru din cele şase revendicări: un proiect de lege a creşterii salariilor medicilor şi unul al schimbării statutului spitalelor au fost puse în dezbatere publică; legea malpraxisului pare să fi întrunit acordul asociaţiilor profesionale; Ministerul Sănătăţii se află în plină procedură de consultare a personalului sanitar prin seria dezbaterilor organizate în ţară. Medicii cer de ani de zile 6% din PIB pentru sănătate şi politicienii promit tot de atâta timp, dar sfârşitul acestei strategii de Pinocchio nu pare a fi aproape. Un punct mai tangibil pe lista revendicărilor este dublarea salariilor medicilor rezidenţi, care nu este negociabil în viziunea Colegiului Medicilor.
Colegiu al Medicilor care a trimis, săptămâna trecută, 40.000 de scrisori înflăcărate, semnate de prof. dr. Vasile Astărăstoae, fiecărui membru. „Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România consideră că trebuie să acţionăm pentru a apăra independenţa şi respectul profesiei şi profesioniştilor. Aceasta este raţiunea pentru care simt nevoia să scriu aceste rânduri. În această toamnă începem o bătălie lungă şi grea. Ştim că în această bătălie, împotriva noastră se va utiliza dezinformarea, demagogia şi populismul. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omiţându-se faptul că tot în aceeaşi perioadă de criză guvernanţii găsesc fonduri pentru instituţiile de forţă cu ajutorul cărora doresc să îşi impună punctul de vedere“, scrie preşedintele Colegiului Medicilor. „Ştim că în această bătălie vor exista şi trădări şi trădători, oportunişti, cei care vor fi şantajaţi şi toţi vor fi utilizaţi ca să se abandoneze lupta. Dar ei vor fi puţini şi nu vor fi capabili să ne clatine.“
Replicând anunţului calendarului protestelor, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie îşi exprimă surprinderea cu privire la anumite aspecte ale acestuia, concluzionând că „am fost, suntem şi vom fi membri fireşti ai Colegiului Medicilor din România. Înţelegem şi dorim o aşezare firească a medicilor în sistemul valoric al societăţii noastre. Susţinem în general acţiunile CMR, ca organism al tuturor medicilor din România, dar nu putem accepta decizii ale Coaliţiei, decizii care fac referire la medicii de familie, fără a fi consultaţi“, subliniază comunicatul semnat de dr. Doina Mihăilă şi dr. Rodica Tănăsescu. „Aceste măsuri extreme, de nesemnare sau de denunţare/reziliere a contractelor noastre, au fost folosite de medicii de familie în situaţii limită, când toate căile de comunicare şi toate argumentele nu au mai folosit la nimic. În acest moment NU este vorba de aşa ceva şi sperăm să ne rezolvăm problemele specifice pe calea firească a dialogului, a negocierilor, a argumentelor“, se încheie comunicatul.
În faţa acestor reacţii ale reprezentanţilor medicilor, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a început socotelile: „Dacă adunaţi, în România astăzi sunt 42.000 de medici înregistraţi. 32.000 din 42.000 sunt medici de ambulator şi medici de familie. Încă mai rămân 10.000 care ar trebui să lucreze în spitale şi care, teoretic, ar putea să fie nemulţumiţi pentru salarii şi să-şi ceară drepturi salariale mai multe. Dar din ăştia, avem un calcul: sunt 2.000 care lucrează şi în sectorul privat. Cu alte cuvinte, rămân 8.000 de medici total nemulţumiţi. O treime [din aceştia, n.r.] trebuie neapărat să fie asiguraţi, dacă Doamne fereşte se ajunge la vreo grevă.“ Concluzia ministrului sănătăţii, citat de Realitatea TV, în privinţa protestelor anunţate, este una senină: „din punctul meu de vedere, nu e motiv de îngrijorare.“
   Sâmbătă, 14 septembrie, vor avea loc discuţii la Ministerul Sănătăţii între oficialii guvernamentali şi reprezentanţii personalului sanitar. De o parte a mesei va sta ministrul sănătăţii cu aritmetica sa liniştitoare şi liderii medicilor de familie dornici să negocieze, iar de cealaltă parte, preşedintele Colegiului Medicilor, cel a cărui scrisoare se încheie astfel: „ştim că vor fi pierderi şi victime deoarece adversarii vor utiliza toate instrumentele şi instituţiile împotriva noastră. Aceasta va fi ofranda noastră pentru generaţiile viitoare. Ştim aceste lucruri şi ni le asumăm! Ni le asumăm pentru că ştim că vom învinge! [...] Vom învinge pentru că suntem puternici! Suntem puternici pentru că lupta noastră este pentru dreptate şi afirmarea valorilor! Suntem puternici pentru că sistemul nu poate funcţiona fără noi! Iată de ce trebuie să fim toţi împreună în Piaţa Publică! Vom învinge!“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe