Newsflash
Știri

Predicții pentru premiile Nobel

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 9 2015
Predicții pentru premiile Nobel
     Care sunt cele mai importante descoperiri științifice ale lumii? Câte dintre acestea au cu adevărat impact asupra vieții de zi cu zi? Cum ajung ele să fie puse în practică? Aprecierile sunt dificile și, inevitabil, subiective. Dar una dintre listele cele mai respectate este cea alcătuită anual de Comitetul Nobel, ai cărui câștigători sunt anunțați la fiecare început de octombrie, începând tradițional cu fiziologia sau medicina (luni), continuând cu fizica (marți) și chimia (miercuri), ulterior fiind anunțate premiile pentru pace (vineri), economie (lunea următoare) și literatură.
     Deja de multă vreme, comunitatea medicală internațională se uită cu interes nu doar către premiul Nobel pentru medicină, ci și către cel pentru chimie, ba chiar au fost ani în care și premiul pentru fizică a prezentat interes, prin aplicațiile descoperirilor respective în medicină. Iar anul acesta, poate mai probabil decât în alți ani, organizațiile din sănătate sunt candidate cu mari șanse la premiul Nobel pentru pace, după ce Médecins Sans Frontières și Organizația Mondială a Sănătății au reușit să controleze și să stopeze epidemia de Ebola din vestul Africii. Mai ales că, altfel, anul trecut a fost unul însângerat, cu conflicte în Europa și Africa și, mai ales, Asia.
     În fiecare an, încercând să anticipeze alegerile făcute de Comitetul Nobel, compania Thomson Reuters, care realizează, printre altele și Journal Citation Reports (așa-numitul „ISI“ de la noi, deși Institutul pentru Informație Științifică a fost cumpărat de Thomson în 1992), publică, prin serviciul scientometric ScienceWatch, o listă de predicții pentru cele patru premii Nobel din știință. Dintre acestea, ne interesează două: medicina și chimia.
     Lista posibililor câștigători ai premiului Nobel pentru medicină este deschisă de profesorul Jeffrey I. Gordon, de la Universitatea din St. Louis (Missouri), pentru „descoperirea relației complexe dintre om și microbiota intestinală și a modului în care această interacțiune afectează nutriția, obezitatea și sănătatea în general“. Dincolo de orice dubiu, această descoperire este demnă de un premiu Nobel, iar aplicațiile clinice au apărut deja, de la alimentația cu pre- și probiotice, la terapii de transplant de materii fecale în infecțiile intestinale cu germeni ultrarezistenți la antibiotice. Nu trece săptămână fără să apară numeroase articole despre microbiota intestinală în cele mai importante reviste științifice ale lumii (Science, Nature, Cell). Tot cu șanse la Nobel sunt creditați și profesorii Kazutoshi Mori (Universitatea Kyoto) și Peter Walter (Universitatea din California, San Francisco), pentru „elucidarea «răspunsului proteinelor nepliate tridimensional», un sistem celular de «control al calității» care a contribuit la înțelegerea mai multor boli și la imaginarea unor posibile tratamente“. O a treia opțiune este reprezentată de grupul Alexander Y. Rudensky (Cornell University, New York), Shimon Sakaguchi (Universitatea Osaka) și Ethan M. Shevach (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), pentru „progrese în înțelegerea celulelor T și a funcției acestora în bolile autoimune, alergie, inflamație și alte procese“.
     Cei care au alcătuit lista publicată de Thomson Reuters omit însă un amănunt important: cele mai multe din progresele ultimilor ani s-au făcut în două direcții, din care una este nereprezentată în predicțiile din 2015: microbiota intestinală și genetica. Or, ultimul premiu Nobel pentru medicină s-a acordat unor geneticieni acum șase ani (iar pentru chimie acum nouă ani), ceea ce face extrem de probabil ca anul acesta să avem din nou un premiu pentru genetică. Probabil că nu pentru medicina personalizată, încă puțin intrată în clinică, dar nici această posibilitate nu ar fi cu totul exclusă. La 5 octombrie, după ora 12:30 (ora României), vom afla câștigătorii.
     Pentru miercuri, 7 octombrie, când vor fi anunțați câștigătorii premiului Nobel pentru chimie, Thomson Reuters îi dă ca favoriți pe Carolyn R. Bertozzi (Stanford University), pentru „înființarea domeniului de chimie bioortogonală, care permite observarea reacțiilor biochimice din sisteme vii fără a le afecta, permițând astfel studiul proceselor celulare asociate diverselor patologii, inclusiv cancerului“, pe Emmanuelle Charpentier (Universitatea din Hanovra) și Jennifer A. Doudna (Universitatea din California, Berkeley), pentru „dezvolatarea metodei CRISPR/Cas-9 de editare a genomului, o utilitate de tipul «găsește și înlocuiește», care ajută la identificarea potențialelor ținte ale medicamentelor și ar putea chiar să fie utilizată în tratamentul unor boli genetice la om“, și pe John B. Goodenough (Universitatea din Texas, Austin) și M. Stanley Whittingham (Binghamton University), pentru „punerea bazelor științifice ale dezvoltării bateriei litiu-ion, care alimentează telefoanele mobile, tabletele și alte electronice portabile, precum și dispozitive medicale implantabile, ca pacemakerele cardiace“.
     Până la urmă, premiile Nobel nu sunt neapărat cel mai bun indicator al valorii pe care descoperirile științifice o adaugă umanității, mai ales că regulile exclud savanții care au murit înainte de a-și vedea teoriile aplicate, iar unele dintre alegerile Comitetului Nobel nu au fost validate în timp. Dar chiar și imperfecte, premiile Nobel rămân o sărbătoare a științei, a progresului, a rațiunii. Avem o săptămână întreagă de care să ne bucurăm.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe