Una din cele mai importante evenimente petrecute cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului – 11 martie – a fost Simpozionul desfăşurat în Pavilionul nou al Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“. Manifestarea a avut loc din iniţiativa dlui conf. dr. Mircea Penescu, directorul spitalului, care ne-a declarat că este primul an când se marchează astfel preocuparea pentru bolile de rinichi la prestigioasa clinică bucureşteană, repetată cu certitudine în anii următori. Prima parte a Simpozionului a avut un caracter ştiinţific, adresându-se în special medicilor de familie care au în evidenţă bolnavi renali şi hipertensivi. (...)"> Pacientul renal – ştiinţă şi psihologie - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Pacientul renal – ştiinţă şi psihologie

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 19 2010
Pacientul renal – ştiinţă şi psihologie

   Una din cele mai importante evenimente petrecute cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului – 11 martie – a fost Simpozionul desfăşurat în Pavilionul nou al Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“. Manifestarea a avut loc din iniţiativa dlui conf. dr. Mircea Penescu, directorul spitalului, care ne-a declarat că este primul an când se marchează astfel preocuparea pentru bolile de rinichi la prestigioasa clinică bucureşteană, repetată cu certitudine în anii următori. Prima parte a Simpozionului a avut un caracter ştiinţific, adresându-se în special medicilor de familie care au în evidenţă bolnavi renali şi hipertensivi. (...)

Reunite sub genericul • Boală cronică de rinichi – abordare multidisciplinară, au fost prezentate expunerile: Boala cronică de rinichi – o abordare epidemiologică a insuficienţei renale (prof. dr. Gabriel Mircescu) • Prevenţia bolii cronice de rinichi. Care este populaţia-ţintă? (dr. Mihai Răuţă) • Rinichiul şi hipertensiunea arterială (conf. dr. Mircea Penescu) • Rinichiul în diabetul zaharat (dr. Ligia Petrescu) • Rinichii şi aparatul cardiovascular. Există interacţiuni? (dr. Cristina Căpuşă) • Progresia bolii cronice de rinichi poate fi încetinită/stopată? (dr. Simona Stancu) • Terapii adresate bolii cronice de rinichi: eficacitate şi costuri (dr. Liliana Gârneaţă).
    Partea a doua a Simpozionului a făcut trecerea de la specialitate la globalitate, sub genericul: Boala de rinichi: implicaţii psihologice şi sociale. Introducând vorbitorii, dl conf. dr. Mircea Penescu a adus ca argument faptul că starea de boală se referă nu numai la aspectul fizic, dar şi la cel mental.
    După o scurtă alocuţiune rostită de dl acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, dl dr. Constantin Verzan a dezvoltat tema: Calitatea vieţii la pacienţii cu boală cronică de rinichi – evaluare medicală. Dsa a diferenţiat şi dezvoltat componentele conceptului de sănătatea vieţii legată de sănătate, sfârşind prin a arăta particularităţile pe care le prezintă bolnavii renali care suferă numeroase pierderi.
    O intervenţie sinceră cu puternice conotaţii afective a avut-o maestrul Alexandru Tocilescu. Dsa a sfătuit bolnavii în dializă, categorie din care face parte el însuşi, să folosească orele în care suferă dializa, pentru lectură şi progres intelectual. De asemenea, deadline-ul mai apropiat al renalilor l-a motivat ca să nu piardă timpul, ci să creeze de trei ori mai mult ca înainte.
    Profesorul de psihologie Ion Dafinoiu, decan al Facultăţii de Psihologie din Iaşi, unul dintre pionierii echipei de asistenţă complexă a pacienţilor dializaţi, s-a oprit asupra elementelor de consiliere a bolnavilor cronici. Consemnăm câteva aforisme notabile: • traversarea doliului pierderii înseamnă edificarea unor noi proiecte de viaţă şi uitarea celor anterioare • într-o lume a interdependenţelor, adevărata libertate este posibilitatea de a alege dependenţele care dau sens vieţii.
    Au mai luat cuvântul dl Radu Mircea Tofan, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor Dializaţi, preotul Mircea Florian ş.a.
    Intervenţiile vorbitorilor au fost punctate în mod inspirat de comentariile pline de substanţă axiologică ale dlui conf. dr. Mircea Penescu.
    Manifestarea s-a încheiat cu un moment muzical susţinut de un cvartet al Orchestrei Simfonice a Medicilor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe