În fâşia Gaza, medicii au din ce în ce mai mulţi pacienţi, dar din ce în ce mai puţine medicamente, materiale medicale, ambulanţe, speranţă. Cândva refugii sigure, nici măcar spitalele nu mai sunt ferite de violenţele necontenite ce descriu conflictul dintre Israel şi Gaza. Despre cum a fost lovit un sistem medical deja slăbit de un conflict jucat în afara regulilor dreptului internaţional scrie Alexandra Nistoroiu.

"> Medici într-o închisoare în aer liber - Viața Medicală
Știri

Medici într-o închisoare în aer liber

de Alexandra NISTOROIU - aug. 7 2014
Medici într-o închisoare în aer liber

În fâşia Gaza, medicii au din ce în ce mai mulţi pacienţi, dar din ce în ce mai puţine medicamente, materiale medicale, ambulanţe, speranţă. Cândva refugii sigure, nici măcar spitalele nu mai sunt ferite de violenţele necontenite ce descriu conflictul dintre Israel şi Gaza. Despre cum a fost lovit un sistem medical deja slăbit de un conflict jucat în afara regulilor dreptului internaţional scrie Alexandra Nistoroiu.

   „O închisoare în aer liber, în care prizonierii sunt pansaţi la repezeală între sesiunile lor de tortură.“ Aşa sună descrierea Gazei făcută de Jonathan Whittall, şeful departamentului de analiză umanitară din cadrul Médecins Sans Frontières (MSF). Apoi le-a adresat colegilor săi o întrebare dură: „De la ce punct încolo devine acţiunea medicală repetată a MSF într-o situaţie inacceptabilă, precum cea din Gaza, complice cu agresiunea şi opresiunea?“ A continuat cu o descriere foarte plastică a situaţiei: „Gaza rămâne în esenţă o închisoare liberă. Nu pot pleca de-aici, iar resursele necesare pentru supravieţuire abia dacă pot pătrunde în ţară. Populaţia închisorii şi-a ales reprezentanţii şi şi-a organizat serviciile sociale. Unii deţinuţi s-au organizat în grupuri armate şi încearcă să se opună detenţiei lor pe o perioadă nedeterminată, aruncând rachete peste zidul închisorii. Totuşi, gardienii închisorii sunt cei care au capacitatea de a lansa atacuri la scară largă, extrem de distructive asupra închisorii în aer liber“.
   Pe o fâşie de pământ îngustă, dar foarte aglomerată, locuiesc aproximativ 1,8 milioane de palestinieni. 170.000 au rămas deja fără locuinţe şi se află în tabere de refugiaţi. Ca densitate, Gaza se apropie de Londra sau Beijing. Cu atât mai mult de când armata israeliană le-a cerut civililor din Gaza să lase 3 km zonă de tampon de la graniţa cu Israelul, mutând populaţia cât mai spre interiorul ţării. Nu pare mult dar, în cazul fâşiei Gaza, aceşti 3 km reprezintă 44% din suprafaţa totală. „Oamenii din Gaza sunt înghesuiţi din cauză că sunt înconjuraţi de ocean şi de graniţe închise. Atunci când armata israeliană le ordonă să îşi evacueze locuinţele sau cartierele, unde se aşteaptă să se ducă?“, se întreabă Marie-Noëlle Rodrigue, director de operaţiuni al MSF. Izolaţi, locuitorii au acces limitat la tot ce înseamnă servicii de sănătate.
   Pentru medicii din Gaza a devenit extrem de periculos să lucreze şi să se deplaseze în regiune. Pe 9 iulie, în urma unui atac asupra European Gaza Hospital, secţiile de ATI şi pediatrie au fost serios afectate, iar o asistentă medicală a fost rănită. Şaptesprezece pacienţi grav bolnavi au fost evacuaţi pe 17 iulie de la Wafa Rehabilitation Hospital, după ce unitatea a fost lovită în repetate rânduri de rachete. Armata israeliană spune că Hamas folosea acest spital pe post de centru de comandă şi că a anunţat ofensiva, pentru a permite evacuarea civililor.
   Spitalul Beit Hanoun a fost ţinta atacurilor petrecute pe 18, 19 şi 25 iulie, fiind afectate salonul pentru copii, recepţia şi birourile medicilor. Exploziile au rănit mai multe persoane. Oficialii armatei israeliene au declarat că sub spital se afla un depozit de arme Hamas. În prezent, spitalul este închis.
   După aproape două săptămâni de la lansarea Protective Edge, Ministerul Sănătăţii din Gaza anunţa un bilanţ dezastruos: şase clinici de asistenţă primară şi patru ambulanţe masiv deteriorate, 13 unităţi sanitare închise, 20 de profesio­nişti din sănătate răniţi şi doi ucişi în timpul atacurilor. Apoi, la 21 iulie, spitalul al-Aqsa din oraşul Deir el-Balah a fost lovit de o rachetă israeliană. Explozia a ucis patru palestinieni internaţi la terapie intensivă şi a rănit alte 50 de persoane. Au fost grav afectate sălile de operaţie şi secţia ATI, mai multe aparate medicale s-au topit, iar paturile au fost distruse. Potrivit The Wall Street Journal, un oficial al armatei israeliene a declarat că atacul asupra spitalului a fost oprit în momentul în care armata şi-a dat seama că lovea o unitate medicală.
   Pe 28 iulie, noi atacuri aeriene au ţintit cel mai important spital din fâşia Gaza, Al Shifa, locul în care mii de palestinieni şi-au găsit refugiu de la startul operaţiunii Protective Edge. Israelul spune că a fost vorba de o încercare eşuată a Hamas de a lansa trei rachete, în vreme ce Hamas susţine că a fost vorba de o dronă israeliană. Din fericire, exploziile nu s-au soldat cu victime. Cea mai afectată a fost clădirea ambula­toriului, care momentan nu mai primeşte pacienţi.
   „Atacarea spitalelor şi a împrejurimilor lor este complet inacceptabilă şi o încălcare serioasă a dreptului umanitar internaţional“, spune Tommaso Fabbri, şeful misiunii MSF în teritoriile palestiniene ocupate. Misiunea MSF în Gaza a început în urmă cu mai bine de zece ani şi cuprinde servicii medicale, chirurgicale şi psihologice, precum şi de răspuns în situaţiile de urgenţă (2009, 2012, 2014). 
   În aceste zile, clinica postoperatorie a MSF din Gaza funcţionează doar la 10-30% din capacitate, din cauza intensităţii bombardamentelor care blochează accesul multor pacienţi la clinică. Şi o parte din activitatea chirurgicală a trebuit să fie suspendată, în ciuda nevoii din ce în ce mai mari. „Noi avem o echipă chirurgicală gata să lucreze în Nasser, dar fără o garanţie fermă şi credibilă a siguranţei din partea ambelor părţi ale conflictului, nu mai putem risca să îi trimitem acolo“, explică Nicolas Palarus, coordonatorul Rudele unui pacient privesc în interiorul sălii de operaţie a unui spital din Gazaproiectului MSF în Gaza. Nici pentru o organizaţie umanitară cum este MSF nu este deloc uşor să aducă oameni şi materiale medicale în Gaza. Zona de trecere dinspre Egipt şi cele dinspre Israel sunt parţial deschise pentru transportul proviziilor, dar există mereu riscul bombardamentelor.
   În prezent, jumătate din unităţile medicale din Gaza nu mai funcţionează. În Gaza City, oraş cu peste 800.000 de locuitori, doar 4 din 15 unităţi medicale mai sunt deschise. Intensificarea conflictului între Gaza şi Israel în luna iulie a lovit într-un sistem de sănătate deja fragil, confruntat cu o serie de lipsuri. Din cauza lipsei de combustibil, 40 din cele 75 de ambulanţe ale palestinienilor nu mai pot fi folosite. Criza spitalelor este agravată de faptul că trei dintre ele funcţionează deja de mai multe zile fără energie electrică, bazându-se strict pe generatoarele care se vor opri curând tot din lipsă de combustibil, susţine Ministerul Sănătăţii din Gaza.
   „Ne simţim epuizaţi. Ne simţim fără încredere. Ne simţim deprimaţi.“ spune agitat dr. Shadi de la Gaza European Hospital, într-un reportaj difuzat de CNN la 25 iulie. Din cauza numărului tot mai mare de pacienţi, medicii şi asistentele din Palestina lucrează şi câte 20 de ore la foc continuu. „În ultimele 12 ore am primit 61 de pacienţi. Nu avem cu ce să îi tratăm pe toţi. Ce ne facem dacă vin şi mai mulţi?“, spune directorul spitalului, dr. Yousif Al-Akrad.

   La trei săptămâni de la escaladarea conflictului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat scandalizată de faptul că luptele au afectat, în mod continuu, unităţile, personalul şi vehiculele medicale. OMS le-a reamintit tuturor părţilor implicate în conflict de obligaţiile lor etice şi legale de a proteja serviciile medicale, în virtutea dreptului umanitar internaţional.






Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe