Newsflash
Știri

Medic vindecat de COVID: „Stai în casă la cel mai mic semn de boală respiratorie”

de Dorina Novac - dec. 23 2020
Medic vindecat de COVID: „Stai în casă la cel mai mic semn de boală respiratorie”

Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a povestit, după ce s-a vindecat recent de COVID-19, despre experiența sa cu această boală.

Medicul Raluca Zoițanu a scris pe pagina sa de Facebook că s-a infectat cu noul coronavirus în București, dar nu știe când, cum sau unde.

Raluca Zoitanu
Sursă imagine: Raluca Zoițanu / Facebook

„La cabinet am respectat aceleași măsuri de protecție, dar este drept că au fost mai mulți pacienți cu simptome COVID ajunși în cabinet în ciuda triajului. Am folosit aceleași mijloace de transport la și de la cabinet, dar probabil au fost mai mulți șoferi și călători conștienți sau nu că au virusul. Mulți șoferi își pun masca doar când se urcă clientul, geamurile stau închise dacă este frig afară și nu le deschide clientul... Ar fi bine dacă virusul ăsta ar avea sclipici, să-l vedem în aer...”, a scris președintele FNPMF.

Medicul de familie a subliniat că în săptămâna de dinaintea simptomelor a participat, cu mască, la o ședință într-un birou spațios, dar fără geamuri deschise – la Casa de asigurări. Potrivit ei, nimeni de la ședință nu pare să mai fi avut boala.

„Rămâne necunoscut locul și momentul infectării, dar testul PCR pozitiv, simptomele și anticorpii dobândiți îmi oferă certitudinea că am pățit-o și eu.  Din fericire am avut o formă ușoară deși am ceva factori de risc. N-am luat nici un medicament minune, cu atât mai puțin schemele recomandate pe internet. Am tratat doar simptomele pe măsură ce au apărut. Febră - paracetamol. Nas înfundat – spray”, a povestit dr. Raluca Zoițanu.

Aceasta a menționat că a fost dificil să își reorganizeze programul, să găsească soluții pentru cabinet, ca să nu îl închidă două săptămâni.

„Ce am învățat a fost că «orice muc», acum, la această rată de infectare și la acest număr de cazuri în România chiar este COVID în 99% din cazuri. Deci cel mai bine stai în casă la cel mai mic semn de boală respiratorie sau gastro-intestinală și ceri test de la DSP după minim 3 zile de la debut. Nu este obligatoriu să faci febră sau să îți pierzi mirosul ca să fie COVID, nici să tușești sau să respiri greu. Eu am avut doar unele simptome și debutul m-a păcălit, deși sunt medic și am diagnosticat sau monitorizat până acum în jur de 50 de cazuri. (...) Așa că aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru!  Și nu fiți prea supărați pe medicul de familie dacă este indisponibil. S-ar putea să se fi îmbolnăvit și medicul!”, a mai scris dr. Raluca Zoițanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe