Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie. Anul acesta, aplicația ATLAS a celebrat acestă zi oferind sesiuni gratuite de consiliere psihologică sau psihoterapie.
Mihai Bran, medic psihiatru și cofondator al platformei ATLAS App, consideră că în ultimul an și jumătate, în condițiile schimbărilor majore și restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, tot mai mulți oameni se confruntă cu provocări sau tulburări în zona psiho-emoțională și au nevoie de suport.
Acest lucru îl arată și datele din platforma ATLAS: în decurs de un an, din septembrie 2020 până în septembrie 2021, gradul de accesare a serviciilor din zona de sănătate mintală a crescut cu peste 70%, se arată într-un comunicat transmis redacției.
„Faptul că 27% dintre adulții europeni experimentează cel puțin o formă de afectare a sănătății mintale pe parcursul unui an (1), afecțiuni ce sunt responsabile pentru cea mai mare parte a celor 58.000 de decese prin suicid, precum și impactul economic al bolilor mintale, undeva la 3-4% din PIB-ul european, arată că în Europa sănătatea mintală este o problemă de sănătate publică”, a declarat Mihai Bran.
Sănătatea mintală, atrage atenția medicul psihiatru citat, ar trebui să fie o preocupare atât din punct de vedere al politicilor de sănătate publică, cât și la nivel personal, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.
„În România, de asemenea, prevalența tulburărilor mintale și de comportament a fost în creștere continuă pe parcursul ultimilor 10-12 ani, ajungând în 2019 la o rată de 2529,3 la %000 loc., cu peste 500.000 bolnavi rămași în evidența medicului de familie cu diagnosticul tulburări mintale şi de comportament la nivelul acestui an. Toate aceste date ne arată că sănătatea mintală trebuie să fie o preocupare atât din punct de vedere al politicilor de sănătate publică cât și la nivel personal, mai ales într-un context atât de dificil cum este cel pandemic”, spune psihiatrul Mihai Bran (foto), cofondatorul platformei ATLAS app.
Citiți și: Interviu cu dr. Mihai Bran - Ecranul, o plasă de siguranţă între pacient și terapeut
Acesta a amintit că Ziua Mondială a Sănătății Mintale este un bun prilej să conștientizăm că sănătatea noastră este un complex, că sănătatea fizică depinde într-o foarte mare măsură de cea psiho-emoțională și invers, să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra acestei zone și să apelăm la sprijin de specialitate dacă avem probleme.
Prin deschiderea unui cont în platforma ATLAS, disponibilă prin AppStore, Google Playstore sau accesând site-ul atlas.app/ro, utilizatorii pot avea acces gratuit la o sesiune de consiliere psihologică sau psihoterapie cu unul din cei 600 de specialiști în acest domeniu din platformă, spun inițiatorii acestei aplicații.
Așadar, toți utilizatorii care își fac cont în platforma ATLAS pe toată durata lunii octombrie vor beneficia de câte o sesiune gratuită de consiliere psihologică sau psihoterapie.
Conform datelor la nivel global, sănătatea mintală a angajaților este o problemă în creștere pentru angajatori generând scăderea productivității la locul de muncă, precum și nivelul de implicare a angajaților, fenomen care s-a adâncit odată cu pandemia.
La nivel european, costurile generate de depresia la locul de muncă se ridică anual la peste 600 miliarde euro, incluzând aici costurile pentru angajator determinate de absenteism, de scăderea productivității, costurile de sănătate și plățile sociale suportate (2).
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe