Newsflash
Știri

Măsuri urgente pentru… urgenţă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 4 2012
Măsuri urgente pentru… urgenţă
   În perioada 20–22 septembrie, la Târgu-Mureş, a avut loc, conferinţa naţională Excelenţă în sistemul medical de urgenţă în spitalele din România, organizată de Fundaţia Amfiteatru şi de revista EuRoComunitatea medicală, în parteneriat cu Societatea Română de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie (SRCUT) şi Ministerul Sănătăţii, cu scopul de a face o analiză realistă a asistenţei medicale de urgenţă în spitalele din România şi de a găsi soluţii care să permită tratarea la standarde optime a cazului de urgenţă, şi în special a politraumatismului, şi după momentul ajungerii lui la spital. La lucrări au participat dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, prof. dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi preşedintele SRCUT, şefi ai clinicilor de chirurgie ale spitalelor de urgenţă din ţară, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, ai serviciilor de ambulanţă şi a SMURD. La sesiunea dedicată concluziilor au participat şi Victor Ponta, prim-ministru, Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei şi Mircea Duşa, ministrul admistraţiei şi internelor.
   S-au dezbătut problemele cu care se confruntă asistenţa medicală de urgenţă în spital, pornind de la subfinanţare, lipsa platoului tehnic şi de personal şi până la insuficienta organizare şi comunicare în cadrul sistemului.
   Specialiştii prezenţi au propus măsuri pentru rezolvarea situaţiei urgenţelor în spital, concomitent cu continuarea dezvoltării asistenţei de urgenţă prespital. În acest sens, obiectivul pe termen scurt este reconsiderarea modului de decontare a cazului de urgenţă în spital, cel pe termen mediu – dezvoltarea protocoalelor diagnostico-terapeutice care vizează urgenţa în spital, iar pe termen lung – crearea unor centre regionale performante de urgenţă şi politraumă către care să fie direcţionate cazurile grave. Propunerile urmează să fie discutate în amănunt şi înmânate ministrului sănătăţii şi prim-ministrului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe