Newsflash
Știri

Ipocrizia realismului socialist

de Dr. Al. TRIFAN - aug. 8 2012
Ipocrizia realismului socialist
   Decenii de-a rândul, arta şi literatura au fost înghesuite într-un pat al lui Procust, tăindu-li-se – pentru a încăpea în micimea dimensiunilor – nu picioarele, ci capul. Calapodul a fost botezat realism socialist. Că era vorba de socialism, toată lumea era de acord, dar că realitatea ar fi fost cea căutată nu credea mai nimeni. Opere ce au redat fidel realitatea, ca „Doctor Jivago“ de Boris Pasternak, „Arhipelagul Gulag“ de Alexandr Soljeniţîn sau „Aşteptând ceasul de apoi“ de Dinu Pilat au fost interzise. Dar, poate, aceşti autori nu aveau „origine sănătoasă“, prin aceasta înţelegându-se că nu proveneau din familii sărace. Dar care sculptor şi-ar fi putut dovedi o provenienţă mai aproape de popor decât Constantin Brâncuşi, ţăranul de la Hobiţa? Ajutat fiind de clarviziunea neamului, el a redat, simplu şi convingător, formele fundamentale ale vieţii. Atunci, n-a fost el realist? Nu, au spus partinicii corifei ai culturii noastre, în şedinţa din 7 martie 1951 a Academiei Republicii Populare Romîne, Secţiunea de Ştiinţe a Limbii, Literatură şi Arte, al cărei proces-verbal este reprodus în facsimil în revista MEMORIA nr. 78/79 (1–2/2012). Atunci, sculptorul Ion Jalea a amintit că, într-o comunicare asupra lui Constantin Brâncuşi, bazându-se pe „teoria leninistă a reflectării în artă“, i-a citat pe Paciurea şi Brâncuşi ca exemple de formalism în sculptura de la noi. Acad. G. Călinescu a constatat că Brâncuşi nu poate fi considerat un creator în sculptură (sic!) fiindcă nu se exprimă prin mijloacele esenţiale şi caracteristice acestei arte. Acad. G. Oprescu a spus că faptele citate cu privire la Brâncuşi, o figură mai puţin cunoscută (sic!), arată lipsa lui de sinceritate şi îl ilustrează ca un om de talent şi de mari speranţe în prima parte a activităţii sale dar care, sub influenţa unor sculptori la modă la Paris ce cultivau indefinitul şi cubismul, a devenit formalist, chiar când foloseşte elemente din arta populară, speculând prin mijloace bizare gusturilor morbide ale societăţii burgheze. În procesul verbal se mai consemnează că prof. A. Graur este împotriva acceptării în Muzeul de Artă al RPR a operelor sculptorului Brâncuşi, în jurul căruia se grupează antidemocraţii în artă. Oricine în afara dsale s-ar fi mirat, privind casa părintească a lui Brâncuşi, că genialul sculptor este un antidemocrat.
   Facsimilul procesului verbal al şedinţei Academiei RPR urmează în sumar unui articol documentat şi conceptual despre „Miracolul Brâncuşi“, semnat de Nina Stănculescu. Acesta deschide calea subiectelor istorice, precum cel al lui Ion Ştefan – „Sfârtecarea României Mari“. Numărul de faţă al „revistei gândirii arestate“ publică şi un alt material documentar: „Misterul telegramei de la Stockholm“. Importanţa sa rezultă atât din faptul că este semnat de cunoscutul istoric Neagu Djuvara, martor bine plasat al evenimentelor de la 23 august 1944, cât şi pentru că dezvăluirile autorului risipesc unele afirmaţii ale presei şi ale unor „istorici de meserie“, după care, în dimineaţa acelei zile, ar fi sosit o telegramă de la Stockholm prin care URSS ar fi acceptat condiţiile de armistiţiu ale guvernului Antonescu.
   Pe lângă istoria documentară, revista mai face loc şi celei orale, prin interviul pe care dna Lăcrămioara Stoenescu îl ia dlui Gavril Vatamaniuc – „Şoimul Bucovinei“, ultimul partizan şi supravieţuitor al rezistenţei anticomuniste din această parte a ţării. Restul sumarului este la fel de bogat în informaţii, dar şi solicitant emoţional şi cognitiv.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe