Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

INSP: cum este definit decesul la pacientul confirmat cu COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 18 mai 2020, ora 11:24

Săptămâna trecută, INSP a publicat o listă actualizată cu definițiile de caz în ceea ce privește infecția cu virusul SARS-CoV-2, cel care duce la COVID-19.

virus-covid-definitie-deces

Printre defințiile de caz este explicat și ce presupune definiția decesului la pacienții confirmați cu COVID-19, mai ales că în spațiul public există multe persoane care contestă cauza deceselor raportate de autorități ca fiind COVID-19.

Citește și: Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în România a ajuns la 1.107

„Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului”, se arată în documentul de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

În același document de la INSP se precizează că decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de exemplu, cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

„COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, potrivit experților.

Citește și: Definiție de caz pentru infecția COVID-19 asociată asistenței medicale

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: decese COVID deces decese coronavirus virusul SARS-CoV-2 SARS–CoV–2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.