Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Informaţii OMS

Viața Medicală
Dr. Sorina VASILE vineri, 28 octombrie 2011

Inechităţile din sănătate

  Reprezentanţi din  peste 100 de ţări s-au întâlnit la Rio de Janeiro, Brazilia, pentru a discuta şi a găsi soluţii pentru inechităţile din domeniul medical. Starea de sănătate a unui individ depinde în mare parte de statusul său socio-economic.
  „Diferenţele între ţări în ceea ce priveşte veniturile, oportunităţile, starea de sănătate şi accesul la servicii medicale sunt astăzi mai mari decât oricând în istoria recentă. O lume care este dezechilibrată în domeniul sănătăţii nu poate fi nici sigură şi nici durabilă“, a declarat dr. Margaret Chan, director general OMS.
  În prezent, diferenţa speranţei de viaţă dintre ţări ajunge şi până la 36 de ani, iar măsurile luate de  guverne pentru a micşora aceste diferenţe sunt insuficiente.

Bolile musculoscheletale

  Bolile musculoscheletale cronice costă Europa 240 de miliarde de euro în fiecare an, dar puţine ţări iau măsuri pentru reducerea acestor pierderi. Bruxelles a găzduit recent o conferinţă la care au participat politicieni, pacienţi şi specialişti din domeniul sănătăţii pentru a discuta măsurile eficiente de a reduce suferinţa, dar şi pagubele economice pe care le provoacă aceste tipuri de boli. Trebuie ca  bolile musculoscheletale să fie o prioritate în politicile de sănătate publică şi să fie asigurate la nivel naţional fonduri suficiente pentru tratament şi detecţia precoce a acestui tip de afecţiuni.
  Studiile OMS arată că aproape jumătate (49%) din concediile medicale şi 60% din incapacitatea permanentă de muncă se datorează bolilor musculoscheletale. În Europa, sunt aproximativ 40 de milioane de muncitori care suferă de pe urma uneia din cele 200 de afecţiuni cuprinse în această denumire.

Pledoarie pentru vaccinul anti-HPV

  Cancerul de col uterin omoară 30.000 de femei în Europa în fiecare an. Pentru a discuta cum se poate preveni mai eficient această afecţiune, 100 de experţi din 42 de ţări s-au adunat la Istanbul, în Turcia.
  „Vrem să fim foarte clari în ceea ce priveşte mesajul nostru – vaccinul anti-HPV şi screeningul previn cancerul de col şi salvează vieţi“, a declarat Gauden Galea, directorul Diviziei de boli netransmisibile din OMS.
   Multe din ţările participante au raportat progrese în ceea ce priveşte prevenţia acestui tip de cancer. Turcia, unde cancerul de col e foarte frecvent, a anunţat că o să lanseze screening pentru acest gen de afecţiune oncologică de la sfârşitul lui 2011 şi va introduce un program de vaccinare pentru 2012.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC