Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Efectul variațiilor de temperatură asupra organismului

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 25 iulie 2022, ora 11:23

Fluctuațiile mari și rapide de temperatură sunt cele care solicită cel mai mult organismul, fiind resimțite diferit de anumite persoane, spune conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu.

Medicul Ovidiu Fira Mladinescu, de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara precizează că organismul uman își menține temperatura constantă, indiferent de temperatura mediului ambiant, printr-o serie de reacții fiziologice de adaptare la condițiile de microclimat.

canicula

Aceste procese influențează „producția internă de căldură” și transferul de căldură la nivelul tegumentelor și mucoaselor, dintre care cea mai mare contribuție o are funcția respiratorie. Intensitatea acestor procese depinde de variațiile de temperatură apărute, modul de instalare, precum și umiditatea mediului înconjurător.

Citește și: Lista punctelor de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă

„Fluctuațiile mari și rapide de temperatură sunt cele care solicită cel mai mult organismul, fiind resimțite diferit de anumite persoane. Vorbim de oameni din grupe de risc, cum ar fi copiii și bătrânii, cei cu patologii existente (în special cele de natură respiratorie, cardiovasculară, neurologică), vicii prezente (tabagism, alcoolism cronic) etc.”, explică dr. Ovidiu Fira Mladinescu.

Potrivit medicului, diferențele mari de temperatură, pe lângă că pot da o stare de disconfort persoanelor meteorosensibile (dureri de cap, amețeli, oboseală, somnolență, chiar anxietate sau depresie), din perspectiva respiratorie, favorizează infecțiile virale sau bacteriene. La pacienții cu patologii pulmonare obstructive cronice (astmul bronșic, bronșita cronică și/sau emfizemul pulmonar) crește riscul de exacerbare.

„Pentru a reduce la minim aceste consecințe, principala recomandare este de a evita pe cât posibil trecerea bruscă de la temperaturi foarte ridicate la unele scăzute. Mai exact, intrarea într-o încăpere climatizată venind de afară, de la temperaturi caniculare, iar diferența dintre cele două medii să fie de mai mult de 10 grade. Se recomandă totodată un stil de viață cât mai sănătos (alimentație și hidratare corespunzătoare, renunțarea la vicii, dacă este cazul, program de activitate fizică cu predilecție dimineața și seara, odihnă în timpul orelor cu temperaturi caniculare, preferarea sistemelor de ventilație naturală, etc.), precum și un tratament corespunzător al patologiei de fond existente” a recomandat dr. Ovidiu Fira Mladinescu.

Etichete: patologii pulmonare obstructive temperatura constanta variatii de temperatura productia interna de caldura

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.