Newsflash
Știri

Ebola. Imunizare, mutaţii, cercetări noi

de Alexandra NISTOROIU - apr. 6 2015
Ebola. Imunizare, mutaţii, cercetări noi
   În Guineea a început săptămâna aceasta studiul de eficienţă a vaccinului împotriva Ebola dezvoltat de Agenţia canadiană de sănătate publică din Canada. Studiul este derulat de guvernul guineean împreună cu OMS, în Basse-Guinée, una dintre zonele în care se găsesc cele mai multe cazuri de Ebola din această ţară. Testarea vaccinului a fost primită cu entuziasm de comunitatea din Coyah, unde primele vaccinuri au fost administrate la 23 martie. Pentru moment, vaccinurile au fost primite doar de adulţi, pentru că ei sunt la risc mai mare de a contracta infecţia. Nu au fost cuprinse în studiu femeile însărcinate.
   Strategia de vaccinare presupune identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacienţii recent infectaţi şi vaccinarea tuturor, altfel spus crearea unui „inel de imunitate“ în jurul bolnavilor, pentru a opri răspândirea virusului. Acelaşi tip de strategie a avut un rol decisiv în eradicarea variolei în anii ’70. Studiul clinic este organizat pe bază de voluntariat, participarea este confidenţială, gratuită şi neremunerată. În următoarele şase săptămâni, planul implică vaccinarea a 10.000 de oameni în 190 de inele. Voluntarii vor fi monitorizaţi îndeaproape timp de trei luni, iar rezultatele sunt aşteptate pentru iulie 2015.

 

Vaccin testat în China

 

   Un grup de cercetători chinezi a publicat raportul preliminar al unui studiu clinic de fază I privind siguranţa şi imunogenitatea unui vaccin experimental împotriva Ebola. Studiul a fost realizat în China pe un grup de 120 de adulţi sănătoşi, cu vârste între 18 şi 60 de ani. Vaccinul este bazat pe vectorul adenovirusului tip 5 recombinant exprimând glicoproteina tulpinii implicate în epidemia din 2014. Studiul a testat două doze diferite de vaccin (câte 40 de participanţi pentru fiecare doză, 40 au primit placebo). Participanţii au fost monitorizaţi timp de 28 de zile; 68% din ei au raportat reacţii adverse în primele şapte zile după vaccinare, mai frecvent în grupul care a primit doza mai mare. Cel mai comun efect advers a fost durerea uşoară la locul injectării. Numărul de anticorpi specifici glicoproteinei a fost semnificativ crescut în ambele grupuri care au primit vaccinul.
   Concluzia raportului preliminar publicat în Lancet a fost că doza înaltă de vaccin este deopotrivă sigură şi robustă imunogenic.

 

O strategie nouă

 

   Un grup de cercetători care a lucrat pe macaci a descris o nouă strategie de vaccinare împotriva virusului Ebola, oferind noi informaţii şi concluzii necesare pe drumul spre o imunizare clinic acceptabilă împotriva virusului. Mai multe vaccinuri experimentale, inclusiv unul bazat pe virusul viu, se află acum în studii clinice, dar încă rămân semne de întrebare cu privire la siguranţa administrării şi, în special, cu privire la cerinţele dozelor mari. Studiile clinice ale vaccinului bazat pe virusul viu au fost întrerupte din cauza efectelor adverse întâlnite în unele cazuri. Căutând un vaccin mai sigur, Andrea Marzi şi colab. au injectat patru macaci cu un ser dezvoltat pe baza întregului virus (o strategie menită să inducă un răspuns imun mai amplu decât folosirea unei subunităţi a virusului). Cercetătorii au folosit la crearea vaccinului virusul defectiv de gena virală esenţială, VP30, devenit astfel non-patogen. În trecut, vaccinurile pentru care această genă a fost eliminată s-au dovedit eficiente în imunizarea şoarecilor împotriva Ebola. În cele din urmă, pentru a îmbunătăţi siguranţa vaccinului, cercetătorii l-au inactivat cu peroxid de hidrogen. Una sau două doze din acest virus defectiv, cu sau fără inactivare pe bază de peroxid de hidrogen, au asigurat protecţie împotriva tulpinii Zair, arată studiul publicat în această săptămână în revistaScience.

 

Imunizările trebuie încurajate

 

   Riscul sporit de epidemii de pojar, tuse convulsivă şi alte boli ce pot fi prevenite prin vaccinare din ţările puternic lovite de criza de Ebola trebuie contracarat prin creşterea urgentă a imunizărilor de rutină. „Cerem intensificarea serviciilor de imunizare obişnuite din toate regiunile, precum şi campanii de vaccinare în masă împotriva rujeolei în zonele libere de transmiterea Ebola“, a spus dr. Jean-Marie Okwo-Bele, directorul Departamentului de imunizare şi vaccinuri din cadrul OMS.
   Epidemia de Ebola, care a trecut de 24.000 de cazuri şi a ucis aproape 10.000 de oameni, a redus şi acoperirea campaniilor de vaccinare din Guineea, Liberia şi Sierra Leone, din cauză că majoritatea unităţilor medicale şi personalului sanitar s-au concentrat pe stoparea epidemiei.
   Un nou ghid dezvoltat de OMS pentru programele de imunizare în regiunea africană în contextul epidemiei de Ebola va ajuta ţările sever afectate să menţină sau să repornească serviciile de imunizare şi cuprinde precauţii speciale pentru controlul infecţiilor adresate personalului medical.

 

Mutaţiile mai puţin rapide

 

   Un studiu publicat în numărul de vineri, 27 martie, al revisteiScience arată că virusul responsabil pentru prezenta epidemie de Ebola din Africa de Vest nu suferă mutaţii atât de rapid cum sugeraseră cercetările anterioare. Noul studiu va ajuta la potolirea temerilor, deoarece o rată mai mare a mutaţiilor i-ar fi putut da virusului proprietăţi noi care să îl ajute să se răspândească mai eficient şi să devină rezistent la tratamentele experimentale dezvoltate până în prezent. Deşi epidemia din Africa de Vest este cea mai mare documentată până în prezent, secvenţieri ale virusului au fost publicate numai de câteva ori. Analize bazate pe datele de secvenţiere limitate au sugerat că virusul trece prin transformări genetice de două ori mai rapid decât se credea înainte de izbucnirea acestei epidemii. Pentru a caracteriza mai bine rata mutaţiilor virusului, echipa de cercetători a obţinut şi secvenţiat mostre provenind din două clustere ale infecţiei cu Ebola introduse în Mali în două contexte diferite. Au arătat astfel că, chiar şi la distanţă de nouă luni, rata de mutaţie a virusului era consistentă cu cea estimată în epidemiile anterioare de Ebola din Africa Centrală.

 

Mai mortală pentru copiii mici

 

   Ebola avansează mult mai rapid şi este mult mai probabil să fie fatală la copiii sub cinci ani, arată un nou studiu realizat de un grup internaţional de cercetători de la Imperial College London şi OMS. Aceştia au analizat date privind cazurile de Ebola întâlnite la pacienţi sub 16 ani în timpul actualei epidemii, în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, comparând cazurile cu cele înregistrate la populaţia adultă. Rezultatele indică faptul că rata infectării este mai mică la copii decât la adulţi, dar copiii mici care contractă virusul au şanse mult mai mici să supravieţuiască bolii. Concluziile studiului au fost publicate la 25 martie în New England Journal of Medicine.
   Până în martie, aproape 4.000 de copii cu vârsta sub 16 ani au fost afectaţi de Ebola în actuala epidemie. Ei reprezintă aproximativ o cincime din toate cazurile confirmate şi probabile. Proporţia cazurilor întâlnite la pacienţi copii a crescut treptat pe tot parcursul epidemiei. Infecţia a afectat cel mai sever copiii mici, omorând în jur de 90% din sugarii cu vârsta sub un an şi aproape 80% din copiii cu vârsta de până la patru ani. Cu cât sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca pacienţii copii să supravieţuiască: rata de mortalitate a fost de 52% la adolescenţi (10–15 ani). La pacienţii cu vârste între 16 şi 44 de ani, rata fatalităţii este 65%.
   Perioada de incubare a fost de 6,9 zile la copiii sub un an, faţă de 9,8 zile la copiii cu vârste între 10 şi 15 ani. De asemenea, la copiii mai mici a fost mai redus intervalul dintre declanşarea simptomelor până la spitalizare şi deces. Au fost înregistrate şi diferenţe între simptomele cel mai frecvent experimentate de copii şi adulţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe