Newsflash
Știri

Dr. Sandra Alexiu: În pandemie, cel mai tare m-a marcat sunetul clopotelor

de Florentina Ionescu - dec. 9 2021
Dr. Sandra Alexiu: În pandemie, cel mai tare m-a marcat sunetul clopotelor

Arena Naționala a găzduit vineri seară, 3 decembrie, concertul „Artiști pentru viață”, un eveniment maraton muzical, în memoria victimelor pandemiei de COVID-19 din țara noastră. Medicul Sandra Alexiu a fost acolo și ne-a povestit ce a însemnat pentru ea această experiență.

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie și în același timp președintele Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov (AMF-B), a oferit detalii despre concertul simbolic care a avut loc vinerea trecută pe stadionul Arena Națională.

Vă recomandăm să citiți: Concert în memoria celor peste 56.000 de victime ale pandemiei în România 

În cadrul evenimentului de vinerea trecută, ea a avut două scurte intervenții (mai ales că acest concert a fost transmis în direct de TVR), în care a explicat publicului din fața micilor ecrane cât de importantă este vaccinarea anti-COVID, mai ales că și colegi de-ai săi, medici de familie din întreaga țară, au pierdut lupta cu infecția cu SARS-CoV-2. 

dr sandra alexiu
Medicul Sandra Alexiu. Foto: arhivă

 

Numărul medicilor de familie români care au pierit în pandemie, în România, până acum este de aproximativ 60, ne-a declarat dr. Sandra Alexiu:

„Marea majoritate sunt medici care au murit înainte să apară vaccinarea anti COVID, așa că nu au avut șansa să se protejeze de această boală”.

În urmă cu puțin timp, medicii de familie din țara noastră au organizat o campanie. Este vorba de medicii care fac parte din Patronatul Medicilor de Familie din București și cei din Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

În această campanie, arată dr. Sandra Alexiu, „ne-am hotărât să ne punem măști negre în comemorarea pacienților noștri pe care i-am pierdut și în comemorarea colegilor noștri pe care i-am pierdut în pandemie”. 

Citiți și: Medicii poartă mască neagră, în memoria pacienților care au pierdut lupta cu COVID 

Diferența dintre rural și urban

„Dacă ar fi să fi răspund la întrebarea ce m-a marcat cel mai tare în această pandemie, la întrebarea asta am să spun că cel mai tare m-a marcat sunetul clopotelor. Pentru că eu sunt medic de familie în rural și, spre deosebire de colegii mei din urban care aud toată ziua ambulanța pe străzi, noi, în rural, auzim în fiecare zi cum bat clopotele și cum mai este cineva înmormântat”, a declarat președintele AMF-B pentru Viața Medicală, atrăgând tototadă atenția că sunetul clopotelor în mod sigur este „zdrobitor pentru noi, pentru că e un lucru pe care nu îl asculți sau nu îl remarci. Până acum eu nu l-am remarcat, deși lucrez de 28 de ani acolo”.

În final, arată medicul de familie citat, ceea ce a vrut să transmită la concertul-omagiu pentru victimele pandemiei de COVID-19 (statisticile actuale arată că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în țara noastră a depășit 57.000) a fost că își dorește să fie bine pentru toți și să ne protejăm cât putem:

„Să avem încredere în cei pe care îi cunoaștem și în care ne-am obișnuit deja să avem încredere, să găsim o cale de comunicare cu medicul nostru de familie și să avem grijă de sănătate, să ne vaccinăm, pentru că asta este singura cale prin care putem să scăpăm de formele grave ale bolii”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe