Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Emilian Popovici are încredere în vaccinarea anti-COVID

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 24 noiembrie 2020, ora 15:44

Vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, medicul epidemiolog Emilian Popovici a enumerat recent care sunt motivele pentru care are încredere în vaccinarea anti-COVID-19.

Conf. dr. Emilian Popopici a precizat pe contul său de Facebook că a observat cum, pe măsură ce perspectiva unui vaccin eficient sporește, apare și ezitarea unor concetățeni dacă ar trebui să accepte sau nu vaccinarea pentru prevenirea COVID-19.

Emilian Popovici

Unul dintre argumentele sale este faptul că vaccinul COVID-19 este o prioritate și, în opinia medicului epidemiolog acesta este cel mai simplu și clar motiv.

„Numeroase institute de cercetare, firme producătoare, guverne și organizații naționale și internaționale s-au reunit intr-un efort comun. Alte programe de cercetare s-au oprit și multe și valoroase colective de cercetare s-au concentrat strict pe acest vaccin”, a scris dr. Emilian Popovici pe pagina sa oficială.

Un alt argument important este faptul că s-au investit în cercetarea vaccinurilor anti-COVID sume imense de bani.

„De obicei, dezvoltarea unui nou medicament urmează o cale liniară cu timpi morți între etapele de lucru, cu începerea de cercetări pentru realizarea următorului medicament, în timp ce precedentul a fost finalizat cu succes. În dezvoltarea acestui vaccin o serie de faze au fost planificate paralel și chiar producția a început cu fonduri ale companiilor care și-au asumat riscul de a-și pierde banii investiți  dacă cercetările ar fi eșuat”, a subliniat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie (SREPI).

Acesta precizează și faptul că presiunea exercitată de pandemie a avut și un avantaj și că, fără  această presiune, ar fi fost urmate mai multe etape care ar fi consumat timp, ca de exemplu: un proces de stabilire a prețurilor, crearea de planuri de marketing, tranzacționarea cu fonduri de asigurări pentru a acoperi costurile etc. În contextul pandemiei, spune medicul Emilian Popovici, niciuna dintre aceste proceduri nu a mai fost necesară.

Tehnologia disponibilă în prezent a reprezentat un uriaș avantaj în ceea ce privește noul coronavirus. Astăzi putem cartografia genomul virusului în câteva zile, a subliniat vicepreședintele SREPI, ne putem planifica strategia și avem o mulțime de vectori disponibili pentru a dezvolta rapid vaccinul pe care îl dorim:

„Acțiunea vaccinurilor și medicamentelor poate fi simulată și prezisă mai precis folosind modele matematice care ne permit să evităm irosirea resurselor pe preparate ineficiente.”

Mit demontat de VICEPreședintele srepi

În final, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a dorit să „distrugă” mitul potrivit căruia marile companii farmaceutice ar urmări să se îmbogățească în urma acestui vaccin împotriva COVID-19.

„Analiștii estimează piața globală a vaccinului SARS-CoV-2 la aproximativ 10 miliarde de dolari în 2021, reduși la 6,8 miliarde de dolari până în 2023. Este un pic naiv să crezi că aceste companii cu portofolii mari de cardiologie, antibiotice, medicație anticancer, medicație neurologică etc. vor vedea o diferență importantă în rezultatele lor financiare de pe urma unui vaccin cu profit redus, care va prezenta interes doar pentru câțiva ani. Consider că este mai mult o chestiune de prestigiu decât de beneficii economice semnificative”, a subliniat dr. Emilian Damian Popovici.

Postarea completă poate fi citită la acest link.

Etichete: Emilian Popovici epidemiologi epidemiolog societatea romana de epidemiologie covid-19 covid-19 vaccinare vaccinare anti covid-19 vaccin covid-19 vaccin coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC