Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Determinările pulmonare în cazul coronavirusului SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 16 martie 2020, ora 11:55

Prof. dr. Florin Mihălțan a vorbit recent, la o conferință de presă online, despre noul coronavirus și a explicat ce probleme poate cauza acesta la nivel pulmonar. Diseminarea informațiilor despre noul virus, potrivit reprezentantului Societății Române de Pneumologie, este absolut necesară, „pentru că acest coronavirus care bate la ușa noastră creează o zonă extrem de periculoasă epidemică, pandemică”.

Medicul a amintit că noul coronavirus SARS-CoV-2 aduce, după presiunea pe care o pune pe serviciile de boli infecțioase, o presiune exercitată și pe microbiologi, pentru că aceștia au și ei un rol vital în diagnosticul COVID-19.

plamani simptome coronavirus florin mihaltan

„Timpul următor de expunere, ca presiune pe serviciile medicale, va fi partea de pneumologie. Bineînțeles, urmează – pentru formele severe – și intervenția celor specializați în terapie intensivă”, a subliniat prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din București.  

Medicul a amintit că aceasta este a treia epidemie de coronavirus din ultimele două decenii – celelalte două fiind SARS-Cov și MERS-CoV. „Transmiterea este de la animal la om – se vorbește clar de transmitere interumană la mai puțin de 2 metri distanță. Cum se face? Prin picături de salivă, după strănut, tuse, și prin atingerea unor suprefețe și apoi atingerea gurii, mucoasei nazale, bucale și la nivelul ochilor. În general, cei mai contagioși rămân cei care sunt simptomatici”, a explicat vineri prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog.

Scala severității COVID-19

Medicul citat a detaliat în ce constă scala severității și prezenței la doctor. Această scală a severității trebuie abordată de medic în mod diferit, spune prof.  Mihălțan: „Sunt cazurile fatale, care de obicei ajung în terapiile intensive. Există la bază, însă, formele asimptomatice, ușoare, care nu au această abordare și care, uneori, nici nu rămân practic în masa respectivă diagnosticată.”

Simptomele apar, spune medicul pneumolog, la 2-14 zile post-expunere, după un contact cu o persoană bolnavă sau venind din zona epidemică:

„Sunt trei simptome importante: febră, tuse, dispnee. Se mai pot adăuga și o presiune toracică și, bineînțeles, o senzație acută de lipsă de aer care apare în formele fatale”.

mihaltan coronavirus

Agravarea COVID-19 îmbracă forme diferite, iar simptomele care semnalează o agravare sunt detaliate de dr. Florin Mihălțan: „Apar fie dificultăți majore de respirație, durere persistentă sau presiune în piept și de aici se construiește tot ceea ce pentru noi, ca pneumologi, înseamnă insuficiență respiratorie, stare confuzivă sau cianoză”.

Gradele de severitate sunt multiple, iar afectările pulmonare diferă de la caz la caz.

„Asimptomatic este pacientul care poate să aibă o simplă coriză, strănut, ca un fenomen pseudo-gripal, afectările ajungând până la pneumonie, bronhopneumonie și forma cea mai gravă, care presupune ventilație și pacient asistat în Terapie Intensivă: sindromul de detresă respiratorie”, a subliniat medicul pneumolog.

Totodată, el a precizat care sunt cele mai expuse persoane la o astfel de infecție cu noul virus SARS-CoV-2: în mod neîntâmplător, cele mai expuse persoane sunt aceleași categorii pe care le întâlnim și la virusul gripal: vârstnicii, fumătorii, cei cu afecțiuni cardiovasculare, bolnavii cu afecțiuni respiratorii (aici intră o listă întreagă de pacienți, de la cei cu astm bronșic, BPOC, până la cancer pulmonar), și diabeticii.

Citește și: Care sunt persoanele cu cel mai mare risc de deces în fața infecției cu noul coronavirus

Sursa foto: Unsplash

Etichete: infectie cu coronavirus epidemie cu coronavirus infectie cu noul coronavirus simptome coronavirus coronavirus romania caz confirmat coronavirus barbat coronavirus pacienti coronavirus florin mihaltan

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.