Newsflash
Internaționale

Care sunt persoanele cu cel mai mare risc de deces în fața infecției cu noul coronavirus

de Florentina Ionescu - mar. 2 2020
Care sunt persoanele cu cel mai mare risc de deces în fața infecției cu noul coronavirus

Pe măsură ce numărul cazurilor confirmate de infecție cu noul coronavirus în zeci de țări a depășit recent 89.073 (dintre care 80.026 în China), iar numărul de decese a ajuns la 3.048 în întreaga lume, experții din domeniul sănătății publice vor să contureze cât mai bine profilul persoanelor care sunt expuse celui mai mare risc de deces în fața infecției cu acest virus nou, SARS-CoV-2.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat alerta internațională privind noul coronavirus la cel mai înalt nivel. Vineri, experții OMS au anunțat că riscul răspândirii acestui virus la nivel global este „foarte ridicat” în prezent, iar criza aceasta se apropie de o pandemie.

varstnici-risc-deces-coronavirus

Printre cei infectați cu virusul SARS-CoV-2, adulții vârstnici care au afecțiuni cardiovasculare preexistente sau care suferă de hipertensiune arterială se confruntă cu un risc mult mai mare, potrivit statisticilor preliminare citate de Medical Xpress.

De exemplu, în cazul unui subset de 44.700 de persoane infectate (confirmate prin intermediul testelor de laborator) la mijlocul lunii februarie, peste 80% dintre pacienți aveau cel puțin vârsta de 60 de ani, iar jumătate dintre persoanele infectate aveau peste 70 de ani, potrivit acestui studiu care a fost publicat în „China CDC Weekly”.

Care este situația în alte țări

Potrivit medicalxpress.com, informațiile inițiale raportate în afara Chinei sunt similare: primele 12 victime raportate în Italia aveau peste 80 de ani și niciuna dintre ele nu avea vârsta sub 60 de ani. Mai multe dintre acceste persoane aveau istoric medical ce includea probleme ale inimii.

O concluzie extrem de importantă a studiului din China este faptul că aproape că lipsesc cazurile de infecție cu noul coronavirus la copii. Intervalul de vârstă cuprins între 10 ani și 19 ani a comprimat 1% dintre infecții și un singur deces. Copiii sub 10 ani au reprezentat mai puțin de 1% și nu a fost raportat niciun deces la această categorie de vârstă.

Medicii epidemiologi încă încearcă să înțeleagă deficitul de cazuri de infecție cu noul coronavirus la persoanele cu vârste sub 20 de ani. Întrebarea este dacă acest deficit se datorează faptului că tinerii și copiii au o susceptibilitate mai mică decât cea a adulților în fața bolii și că pur și simplu nu se infectează.

Potrivit lui Cecile Viboud, epidemiolog la US National Institute of Health's Fogarty International Centre, este surprinzător faptul că numărul de infecții înregistrate la persoanele foarte tinere este atât de scăzut, pentru că această categorie de persoane tinde să fie una dintre cele mai vulnerabile și cele mai țintite de aproape toate infecțiile respiratorii, fie că vorbim de cele virale ori de cele bacteriene.

Ceea ce trebuie să rețină atât populația, cât și profesioniștii din domeniul sănătății este că acest studiu chinez a subliniat că printre persoanele infectate cu noul coronavirus, adulții vârstnici prezintă categoria cu cel mai mare risc de deces, mai ales dacă aceștia au deja probleme la nivel cardiac sau au hipertensiune arterială.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe