Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - nov. 7 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Reorganizare la „Cantacuzino“

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat memorandumul privind reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“, conform căreia activitatea acestuia va fi împărţită în două componente – cea de cercetare şi laboratoare de referinţă şi cea de producţie. Pentru structurile de cercetare-dezvoltare, instituţia îşi va desfăşura activitatea prin autofinanţare, pe baza legii cercetării, şi va putea încheia contracte atât cu unitatea de producţie „Cantacuzino“ SA, cât şi cu alte entităţi interesante în dezvoltarea produselor imunobiologice şi cercetare medicală. Laboratoarele de referinţă vor fi finanţate din venituri proprii, prin contracte de prestări servicii încheiate cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu unităţile din reţeaua naţională de boli infecţioase. A doua componentă va fi înfiinţată în parteneriat cu SC Antibiotice SA Iaşi (acţionariat majoritar de stat), ca SC „Cantacuzino“ SA, care va avea ca obiect de activitate producerea vaccinurilor şi a altor produse biologice.

Fonduri suplimentate

În urma rectificării bugetului de stat pe 2012, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 150 de milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii. La aceste fonduri ar urma să se adauge şi cca 350–400 milioane de lei estimate a se colecta din taxa clawback. Toţi banii vor fi transferaţi către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate şi vor fi utilizaţi pentru funcţionarea spitalelor, dar şi pentru plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii achiziţionate, cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, ale unităţilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte. Prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă. Actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile MS să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate.

5371

La concursul de rezidenţiat, din 25 noiembrie a.c., s-au înscris 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. Aceştia vor concura pe 3.730 de locuri şi posturi scoase la concurs. 4.142 s-au înscris pentru domeniul medicină, 931 – medicină dentară, iar 298 pentru domeniul farmacie. Din cele 3.730 locuri şi posturi scoase la concurs, 3.310 au fost pentru medicină, 250 pentru medicină dentară şi 170 pentru farmacie. Anul acesta, s-a decis organizarea concursului de rezidenţiat pe post şi pentru spitalele clinice, nu numai pentru spitalele mici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe