Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De la Ministerul Sănătăţii

Coplata, în dezbatere publică

 

   Pe site-ul MS se află în dezba­tere publică, la secţiunea „Trans­pa­renţă decizională“, proiectul de hotă­râre de guvern pentru modifi­carea şi comple­tarea Contractului-cadru pri­vind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificările şi completările ulte­rioare, în care sunt prevăzute tarifele pentru unele servicii medicale sub formă de coplată.
   Coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. În viziunea MS, scopul ei este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale şi de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori. Totodată va fi şi un instru­ment de stimulare a exigenţei pacien­ţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate.
   Domeniile de asistenţă medicală pentru care se încasează coplată sunt: asistenţa medicală primară; asis­tenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile cli­nice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie precum şi asis­tenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură; asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice; asistenţa medicală spitalicească.
   Suma minimă de plată pentru o consultaţie este de 4 lei, iar suma maximă poate ajunge la 90 de lei.
   Există categorii de persoane scutite de la coplată: pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei/lună; copiii până la vârsta de 18 ani; tinerii de la 18 la 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în pro­gramele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse; femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.
   Coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.