Newsflash
Știri

Criza globală a depresiei

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 18 2012
Criza globală a depresiei
   În urmă cu 20 de ani, Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală a iniţiat marcarea Zilei mondiale a sănătăţii mintale la 10 octombrie, cu scopul de a creşte informarea publicului despre problemele de sănătate mintală şi de a promova discuţii deschise privind acest subiect, precum şi investiţii în prevenire şi servicii de tratament. Anul acesta, tema principală – Depresia, o criză globală – oferă oportunitatea de concentrare asupra modalităţii de acţiune conjugată, utilizând resursele disponibile, pentru a realiza o rezilienţă crescută, individuală şi a societăţii, şi a reduce povara bolii. Cu acest prilej, OMS cheamă la stoparea stigmatizării depresiei şi a altor tulburări mintale şi la un acces mai bun la tratament al tuturor celor care au nevoie de el. Mesajele pentru publicul larg sunt: depresia este o afecţiune foarte răspândită, dar tratabilă, iar recuperarea este posibilă şi realizabilă.
   Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, tulburare mintală care le împiedică să aibă o viaţă normală, interferând cu funcţionarea lor normală la muncă, şcoală sau acasă. Dar, din cauza stigmatizării care deseori însoţeşte această boală, mulţi depresivi nu admit că sunt în suferinţă şi nu se tratează. Cheia este implicarea activă a persoanelor în cauză şi a apropiaţilor lor în tratament. Primul pas este recunoaşterea depresiei. Cu cât tratamentul – psihosocial şi medicamentos – este mai precoce, cu atât eficienţa lui creşte.
   Depresia rezultă din interacţiunea complexă a factorilor sociali, psihologici şi biologici. Există o relaţie între aceasta şi sănătatea fizică, de exemplu bolile cardiovasculare pot conduce la depresie şi invers. Una din cinci femei are depresie post-partum. În plus, circumstanţe precum dificultăţile economice, şomajul, dezastrele şi conflictele pot creşte riscul de depresie. În forma cea mai gravă, depresia poate conduce la suicid. Anual, aproape un milion de persoane se sinucid, o mare proporţie din ele cu depresie.
   OMS oferă asistenţă guvernelor pentru includerea tratamentului depresiei în pachetele de îngrijiri de sănătate de bază. Prin Mental Health Gap Action Programme (mhGAP), lucrătorii în sănătate din ţările cu venituri mici sunt învăţaţi să recunoască tulburările mintale şi să furnizeze îngrijirea adecvată, asistenţa psihosocială şi medicaţia persoanelor cu depresie.

 

Dreptul la vedere şi realitatea economică

 

   Anual, în a doua săptămână din octombrie, este marcată Ziua mondială a vederii, cu scopul de a atrage atenţia asupra orbirii, tulburărilor vizuale şi reabilitării acestora. De asemenea, este evenimentul principal de advocacy pentru „Vision 2020: Dreptul la vedere“, o iniţiativă globală pentru eliminarea orbirii prevenibile, program creat de OMS şi de Agenţia Internaţională pentru Prevenirea Orbirii. Se estimează că, în întreaga lume, 285 de milioane de persoane au tulburări de vedere, din care 39 de milioane suferă de cecitate, iar 246 de milioane – de deficienţe moderate sau severe. În 80% din cazuri, cauzele sunt prevenibile.
   Conform unui studiu publicat în Buletinul OMS* din această lună, guvernele ar putea adăuga mii de milioane de dolari economiei globale, prin investiţii în examene oftalmologice şi furnizarea de ochelari pentru persoanele care au nevoie de ei – estimate la peste 700 de milioane. Studiul mai estimează că peste 65.000 de optometrişti, oftalmologi, distribuitori de produse optice şi alţi profesionişti din domeniu ar fi necesari pentru a furniza aceste servicii şi că ar fi necesare între 20 şi 28 de miliarde de dolari americani pentru a-i instrui şi a înfiinţa şi derula facilităţile necesare. Pierderile anuale estimate la nivel mondial sunt însă de peste 200 de miliarde de dolari, ca urmare a faptului că aceşti oameni trăiesc cu vicii de refracţie necorectate. Ele sunt cele mai frecvente cauze de depreciere a vederii la nivel mondial şi a doua cauză de orbire. Acestea nu pot fi prevenite, dar pot fi diagnosticate printr-un examen oftalmologic şi corectate cu ochelari, lentile de contact sau prin intervenţii chirurgicale. Persoanele cu vicii de refracţie necorectate se confruntă cu multe efecte asupra sănătăţii, economice şi sociale: vedere slabă, oportunităţi reduse de educaţie şi angajare, izolare socială. Autorii speră că rezultatele studiului vor constitui un semnal puternic pentru guvernele din întreaga lume, de a investi în sănătatea ochilor, cu certe beneficii economice. Studiul citat oferă dovezi suplimentare cu privire la importanţa dezvoltării resurselor umane pentru prevenirea orbirii, în conformitate cu Planul de acţiune OMS pentru prevenirea orbirii evitabile şi a deficienţelor vizuale 2009–2013.

 

 

*Fricke TR, Holden BA, Wilson DA, Schlenther G, Naidoo KS, Resnikoff S, Frick KD. Global cost of correcting vision impairment from uncorrected refractive error. Bulletin of the World Health Organization 2012;90:728-38

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe