La finele săptămânii trecute, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de servicii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări. Astfel, începând din 14 iunie a.c., cele două organizaţii recomandă medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate. (...)"> Conflict întrerupt - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Conflict întrerupt

de Dr. Mihail CĂLIN - iun. 17 2011
Conflict întrerupt

    La finele săptămânii trecute, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de servicii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări. Astfel, începând din 14 iunie a.c., cele două organizaţii recomandă medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate. (...)

    La finele săptămânii trecute, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de servicii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări. Astfel, începând din 14 iunie a.c., cele două organizaţii recomandă medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate. În şedinţa din 12 iunie a.c., delegaţii judeţeni ai medicilor de familie au apreciat pozitiv reuşita în cursul negocierilor a celor două reprezentante naţionale, refuzând acceptarea demisiei dnelor dr. Doina Mihăilă şi dr. Rodica Tănăsescu şi mandatându-le să reprezinte în continuare interesele medicilor de familie în plan patronal şi profesional.
    De asemenea, FNPMF şi SNMF au anunţat cerinţele rezolvate ca urmare a protestului: • a fost eliminată introducerea plafonului de medicamente la medicul de familie • pacientul cu boli cronice poate fi consultat lunar sau la două-trei luni şi poate primi reţeta lunar, după necesităţile sale • consultaţiile pentru evaluarea stării de sănătate a copiilor până în trei ani, vaccinările şi consultaţiile oferite femeilor gravide în cadrul monitorizării sarcinii sunt servicii distincte • plata minimă garantată, astfel încât plata unei consultaţii să nu poată fi mai mică de 9,9 lei • costurile implementării informatizării sistemului (card de asigurat, fişa electronică, reţeta electronică, internet de bandă largă şi backup), ca şi responsabilitatea funcţionării sistemului nu mai cad în sarcina medicului de familie, iar editarea datelor medicale va fi realizată în baza unui contract separat de cel pentru furnizarea serviciilor medicale • a fost eliminată prevederea care oferea posibilitatea preluării activităţii medicilor de familie de către alte categorii de medici, de alte specialităţi • penalizarea pentru încălcarea contractului se va face prin avertisment la prima abatere, urmată de oprirea a 10% din venitul cabinetului şi de reziliere.
   Rămân însă şi revendicări nesoluţionate: • nu s-a obţinut suplimentarea bugetului alocat • nu a fost eliminată sistarea plăţilor de către CNAS în cazul unui litigiu între CNAS şi furnizor, până la stabilirea vinovaţilor • nu a fost eliminată taxa de evaluare a cabinetului de 250 de lei în mediul rural şi 1.000 de lei în mediul urban • nu au fost introduşi pacienţii care nu şi-au plătit asigurarea la plata per capita, cu drepturi medicale minime pentru aceştia • nu a fost acceptată posibilitatea ca medicii de familie să recomande unele investigaţii, precum examenul Babeş-Papanicolau, testarea PSA, dozarea hemoglobinei glicozilate, TSH, markeri pentru hepatitele B şi C, ecocardiografia sau osteodensitometria • nu au fost eliminate amenzile şi solicitările de rambursare a cheltuielilor de către cabinetul medical pentru greşelile neesenţiale de completare a reţetelor şi biletelor de trimitere • nu au fost eliminate codurile de bare de pe reţete şi biletele de trimitere cu regim special şi nu a fost acceptată furnizarea gratuită a acestor formulare de către CNAS unităţilor medicale • nu a fost acceptată plata unor penalităţi de către casele de asigurări în cazul în care nu efectuează plata furnizorilor la termenele prevăzute de lege.
    Într-un comunicat pe aceeaşi temă, dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a declarat: „Salut decizia medicilor de familie şi le mulţumesc pentru dialogul pe care l-am purtat în aceste săptămâni (…). Sunt conştient că asistenţa medicală primară reprezintă un capitol important în sistemul de sănătate şi vom sprijini mai mult acest sector“.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe