Newsflash
Știri

Ceasul care face EKG, disponibil și în România

de Dr. Laura Davidescu - sept. 18 2020
Ceasul care face EKG, disponibil și în România

Ceasul inteligent Fitbit Sense le permite utilizatorilor să detecteze variaţiile ritmului cardiac direct de pe dispozitivul lor. Gadgetul are o acurateţe de 98,5% în detectarea fibrilaţiei atriale.

Fitbit_Sense_3QTR_Core_Lunar_White_ECG_Start_RGB_72dpi_SH

Românii vor putea folosi aplicaţia Fitbit EKG începând cu luna octombrie a acestui an, odată cu apariţia pe piaţă a ceasurilor inteligente Fitbit Sense. Compania producătoare a anunţat recent că a primit autorizaţia de folosire a aplicaţiei în Statele Unite și Europa din partea FDA și a mărcii UE, Conformité Européenne (CE). Electrocardiograma analizează variaţiile ritmului cardiac pentru a detecta fibrilaţia atrială, boală ce afectează mai mult de 33,5 milioane de oameni din întreaga lume.

        Ritmul cardiac neregulat, care crește riscul de accident vascular cerebral, poate fi deosebit de greu de detectat, nu puţine fiind cazurile în care boala nu prezintă niciun simptom. Mai mult, sunt studii care arată că până la 25% dintre cei ce suferă de fibrilaţie atrială află de prezenţa bolii doar în momentul în care au un accident vascular cerebral.

        „Noua aplicaţie Fitbit EKG este concepută pentru utilizatorii care doresc să evalueze ritmul cardiac constant, putând ulterior să interpreteze datele colectate de aplicaţie alături de medicul lor”, menţionează Eric Friedman, cofondator și CTO Fitbit.

        Ca parte a procesului de aprobare a aplicaţiei, compania a efectuat un amplu studiu clinic, care a evaluat capacitatea algoritmului de a distinge fibrilația atrială de ritmul sinusal normal și de a genera o electrocardiogramă. Măsurătorile înregistrate în timpul studiului au depășit metricii stabiliţi iniţial, aplicaţia reușind să detecteze cazurile de fibrilaţie cu o sensibilitate de 98,7% și ritmul sinusal normal în procent de 100% (specificitate).

        „Între programări, medicii nu știu exact cum se simt pacienţii lor în viaţa de zi de zi. Am fost de la început un adept al dispozitivelor purtabile și am crezut în potenţialul acestora de a ajuta personalul medical să fie cât mai bine informat, doctorii având astfel posibilitatea de a oferi sfaturi personalizate pe baza unor informaţii precise”, a declarat dr. Venkatesh Raman, medic cardiolog în cadrul Spitalului MedStar Georgetown și unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

        Pentru a citi ritmul cardiac, utilizatorii trebuie să stea nemișcaţi 30 de secunde și să ţină degetele pe inelul din inox al ceasului Fitbit Sense. Analiza poate fi descărcată și ulterior trimisă unui medic. De asemenea, dispozitivul este primul ceas din lume cu senzor EDA, ce măsoară răspunsul activităţii electrodermale pentru a gestiona nivelul de stres.

        Totodată, vine cu un senzor ce măsoară temperatura de la nivelul pielii și are o autonomie a bateriei de peste 6 zile între încărcări.

        Noua aplicaţie face parte din strategia Fitbit de inovaţie în domeniul sănătăţii. În anul 2014, Fitbit a lansat prima metodă de măsurare a ritmului cardiac 24/7, direct de la încheietura mâinii, printr-o tehnică pletismografică.

        Fitbit Sense se poate precomanda de pe site-ul Fitbit.com și eMAG.ro la preţul de 1.649 lei, în două opţiuni de culoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe