Newsflash
Știri

Ce persoane sunt exceptate de la programarea pentru vaccinarea anti-COVID

de Florentina Ionescu - ian. 25 2021
Ce persoane sunt exceptate de la programarea pentru vaccinarea anti-COVID

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a explicat recent care sunt categoriile de persoane / exceptările exceptările de la programare prin platforma informatică.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în România în 27 decembrie cu personalul din cele zece spitale COVID, înainte de operaționalizarea platformei de programare care poate fi accesată la acest link.

platforma de programare exceptii persoane programare vaccinare impotriva COVID-19

În legătură cu această „etapă 0” a campaniei de vaccinare șicu numărul persoanelor vaccinate din cele 10 spitaleCOVID, CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19) a avut o informare constantă a opiniei publice, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Reprezentanții CNCAV reamintesc că etapa a doua de vaccinare include persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma de programare, prin modalitățile disponibile și anunțate public (pagină web, medic de familie/ medic curant, apel la call center, prin angajator, direcțiile de asistență socială).

Excepțiile la care se referă CNCAV sunt următoarele:

  1. persoane aflate în cele 1.884 centrele rezidențiale și medico-sociale de la nivel național; din data de 15 ianuarie (ora 15.00) și la 22 ianuarie au fost vaccinate 15.264 persoanedin aceste centre, dintre care 7.221au fost vaccinate în perioada 18-21 ianuarie (repetăm, fără a fi programate în platformă);
  2. persoane dializate;
  3. persoane nedeplasabile;
  4. persoane fără adăpost;
  5. persoane aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei și care nu dețin o carte de identitate (de exemplu, medici rezidenți sau studenți la medicină din alte țări, care lucrează sau se pregătesc în unități medicale din România și au drept de rezidență în România).

Măsuri pentru evitarea irosirii dozelor

CNCAV mai menționează că, pentru a evita irosirea dozelor, a fost și este permisă vaccinarea fără programare și a persoanelor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, dacă există doze disponibile, cu respectareaetapei de vaccinareîn care ne aflăm (etapa 1 – personal medico-social, public și privat, etapa a doua –persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu comorbidități, indiferent de vârstă, persoane care activează în domenii-cheie).

Diferențe în raportări

Reprezentanții CNCAV arată, în concluzie, că exceptările de la programare explică diferențele dintre numărul de persoane programate în platformă și persoanele evidențiate în raportările RENV.

„Considerăm că nu este vorba despre o „depășire bruscă” a vaccinărilor față de numărul programărilor existente, motivată de o invocată „nerespectare a regulilor” sau de o „organizare defectuoasă”, ci de o creștere graduală a capacității de vaccinare, respectiv de asigurarea accesului echitabil la vaccinare a categoriilor de persoane exceptate”, potrivit aceluiași comunicat.


Notă autor:

Credit foto: janeb13 de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe