Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Campanie de donare de plasmă convalescentă, la Cluj-Napoca

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 2 noiembrie 2020, ora 10:58

Începând de astăzi, 2 noiembrie, și până în 6 noiembrie se desfășoară campania de donare de plasmă convalescentă COVID-19 intitulată „Donează PLASMĂ, fii erou”, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

Pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus îi pot ajuta pe cei aflați în stare gravă venind la Centrul de Transfuzie și donând sânge.

Plasma separată din sângele donat va fi prelucrată și utilizată ca metodă terapeutică în formele severe de COVID-19, fiind bogată în anticorpi, mici compuși care opresc acțiunea virusului, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

campanie donare plasma convalescenta covid-19 cluj napoca (1)

Soluție terapeutică

În absența unui tratament țintit împotriva SARS-CoV-2, plasma convalescentă este cea mai bună soluție terapeutică în lupta împotriva COVID-19.

Administrarea de plasmă este folosită în întreaga lume ca tratament împotriva formelor severe de COVID-19, iar numeroase studii susțin eficacitatea ei.

„Facem apel la bunăvoința tuturor clujenilor care au învins virusul să dea o mână de ajutor pacienților internați pe secțiile de ATI și să doneze plasmă. Procesul durează foarte puțin, nu este dureros și veți ști că ați salvat viața unui seamăn. Pentru a putea dona plasmă, trebuie să demonstrați că ați trecut prin infecția cu noul coronavirus și să îndepliniți condițiile donării de sânge”, se arată în comunicatul de presă al Echipei Donează sânge, fii erou! Cluj-Napoca.

campanie donare plasma convalescenta covid-19 cluj napoca (2)

Donatorul poate demonstra că s-a vindecat de COVID-19 dacă se încadrează în una din următoarele cinci situații:

1. Pacientul NU a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona cu un test PCR pozitiv și cu un document obținut de la DSP ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii la domiciliu. Trebuie să treacă minim 14 zile de la încheierea perioadei de izolare pentru ca pacientul să poată dona plasmă.

2. Pacientul a fost depistat pozitiv pentru COVID-19 la un test PCR, dar NU a fost internat în spital și nu a fost încadrat în baza de date a DSP. Va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv PCR.

3. Pacientul a obținut un rezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti SARS-CoV-2 efectuată la cerere, NU a fost internat în spital și nu a prezentat simptome specifice COVID-19. Poate dona plasmă convalescentă dacă au trecut minim 14 zile de la data sosirii rezultatului serologic pozitiv.

4. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și cu un test PCR negativ efectuat ulterior care să indice vindecarea. În acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.

5. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și intervalul de timp stabilit de medicul curant în care pacientul trebuie să stea în izolare după externare. Și în acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.

campanie donare plasma convalescenta covid-19 cluj napoca (4)

Criteriile de donare de sânge:

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (însă administrarea de anticoncepționale și suplimente alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, nu reprezintă un criteriu de excludere);
 • să nu vă fi făcut un tatuaj sau piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 • să nu fi consumat alcool cu 48h înaintea donării.

La sosirea la Centrul de Transfuzie, donatorii sunt rugați să aibă asupra lor documentele menționate, buletinul și o mască de protecție.

Găsiți mai multe informații pe pagina de Facebook a organizatorilor și la adresa www.doneazasangefiierou.ro.

campanie donare plasma convalescenta covid-19 cluj napoca (3)

Etichete: campanie donare plasma donare plasma donare de sange colectare plasma plasma convalescenta recoltare de plasma tratarea cu plasma recoltare plasma plasma covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC