Un sondaj de opinie realizat peste hotare scoate la iveală că amenințările cu moartea și amenințările cu viol au fost printre cele mai abuzive mesaje pe care medicii le-au primit pe rețelele de socializare.
Același sondaj arară că una din șase femei din totalul respondenților a raportat că a primit mesaje de hărțuire sexuală, relatează medicalnewstoday.com.
Sursa citată explică și că acesta este primul sondaj de opinie de acest gen la care au răspuns profesioniștii din domeniul medical care sunt activi pe rețelele de socializare, în legătură cu abuzurile cu care s-au confruntat în mediul online.
Rezultatele chestionarului indică și că unul din patru medici s-a confruntat cu „atacuri la persoană”. Dintre femeile de la categoria de profesioniști din domeniul medical, una din șase a recunoscut că a fost victima hărțuirii sexuale în social media.
Cercetătorii care au realizat acest sondaj de opinie, care a apărut în JAMA Internal Medicine, au atras atenția instituțiilor medicale să pună la cale planuri pentru ca furnizorii de servicii medicale să facă față diverselor tipuri de hărțuire în mediul online.
Sondajul de opinie a fost realizat prin intermediul platformei Twitter în anul 2019, înainte de declararea pandemiei de COVID-19.
„Datele noastre sunt cel mai probabil o subestimare a adevăratei proporții pe care o au atacurile și hărțuirile post-pandemie, de vreme ce atât de mulți medici au început să susțină măsurile de sănătate publică în timpul pandemiei și că au fost întâmpinați cu o mulțime atât de polarizată, încurajată de cei din leadership să devalorizeze știința și faptele”, a declarat autorul senior al cercetării, Vineet Arora, de la University of Chicago Pritzker School of Medicine, statul american Illinois.
Aceasta a mai spus că „Medicii și alți lucrători din domeniul sănătății se confruntă deja cu un stres fără precendent și cu provocări în ceea ce privește sănătatea mintală din cauza muncii lor (...) Orice formă de stres de pe urma prezenței în mediul online va combina acele provocări și îi va supune unui risc, în special pe măsură ce medicilor li se cere să fie din ce în ce mai vocali în social media pentru a promova vaccinarea și multe altele”.
Autorii cercetări cred că acesta este primul studiu care a adus în prim plan experiența medicilor și a clinicienilor în ce privește hărțuirea din mediul online. Ei au trimis sondajul mai multor participanți, prin intermediul unor linkuri ușor de urmărit de pe Twitter. În total, 464 de indivizi care s-au identificat ca fiind medici în Statele Unite ale Americii au completat chestionarul.
Respondenții au răspuns cu „da” sau „nu” la două întrebări:
De asemenea, medicii au avut opțiunea de a descrie acest gen de incidente cu care s-au confruntat. Respondenții au descris faptul că au primit multe review-uri negative în ceea ce privește munca lor, au fost hărțuiți și au primit amenințări la locul de muncă – activități coordonate prin intermediul social media – și au mai spus că informații personale despre ei au fost împărtășite de alții în mediul online.
În total, unul din patru respondenți a raportat că a fost atacat, hărțuit sexual sau ambele pe rețelele de socializare. Dintre respondenții femei, una din șase a subliniat că a primit mesaje de hărțuire sexuală. Unii participanți au descris că au primit amenințări de viol și amenințări cu moartea.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe