Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sindicatele din Sănătate au semnat Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate

de Magdalena Tănăsescu - sept. 12 2023
Sindicatele din Sănătate au semnat Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate

Federația „Solidaritatea Sanitară” și Federația Sanitas au semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, după aproximativ 10 luni de negocieri.

Potrivit postărilor făcute pe Facebook de organizațiile sindicale menționate, pentru ca drepturile din Contractul colectiv de muncă să fie aplicabile angajaților din Sănătate este necesară și înregistrarea acestuia.

 

„Prin intermediul noului contract, sunt aduse angajaților o serie de drepturi esențiale, cum ar fi, de exemplu, dreptul angajaților din Sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate și condiții de muncă. De asemenea, angajații care lucrează în ture au dreptul la pauza de masă de 30 de minute, inclusă în timpul de lucru, prin recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru. Dacă însumăm timpul aferent acestui drept câștigat și-l raportăm la o viață profesională de 40 de ani, acest drept echivalează cu circa doi ani și jumătate de lucru mai puțin. Mai exact, este vorba de echivalentul a doi ani și jumătate de muncă efectuată, dar care anterior nu era recunoscută”, se menționează în postare. 

 

Grație noului contract este recunoscut și dreptul la concediul de odihnă neefectuat în anii anteriori, din cauza activității desfășurate în interesul angajatorului. 

 

În plus, calculul indemnizației de concediu de odihnă trebuie să ia în considerare și drepturile salariale aferente indemnizației de hrană, această procedură devenind obligatorie pentru toate unitățile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe