Newsflash
REUNIUNI

Semnificaţia istorică a unui premiu academic

de Dr. Horia Berceanu - dec. 15 2023
Semnificaţia istorică a unui premiu academic

Academia de Știinţe Medicale a acordat premiile AȘM pentru cărţi, tratate, monografii de specialitate apărute în 2022. Unul dintre acestea a revenit profesorului Benone Duţescu.

Academia de Știinţe Medicale a acordat, în cadrul Adunării Generale din noiembrie a.c., premiile AȘM pentru cărţi, tratate, monografii de specialitate apărute în 2022. Unul dintre acestea – Premiul Ștefan Milcu – a revenit profesorului Benone Duţescu pentru volumul Profesorii mei – Timișoara 1946-1952. Prefaţa, care este bilingvă (română și engleză) este semnată de Sabina Stănescu, nepoata autorului.

Profesorul Duţescu este o personalitate de prim rang a învăţământului medical bucureștean, fost titular al disciplinelor Istoria medicinei și Etica profesiunii medicale un număr mare de ani, până în 1990. În prezent este președinte de onoare al Societăţii Române de Istoria Medicinei. 
Viaţa Medicală a înștiinţat cititorii revistei despre conţinutul cărţii, tipărită la Artprint București, încă de la apariţia ei (2022).

Academia de Știinţe Medicale, prin premiul acordat, certifică valoarea academică a acestei cărţi originale de memorii din perioada studenţiei medicale a autorului. Prin aceasta, el încă își venerează, după multe decenii, mentorii tinereţii sale medicale. Își îndeplinește astfel principiul moral (deontologic) al respectului absolut pe care fiecare medic, conform Jurământului lui Hipocrate, îl datorează celor care l-au  format profesional.

Lectura cărţii ne relevă păstrarea intactă, în memoria de lungă durată a profesorului Duţescu, a primilor pași medicali, a „fiorului” gesturilor iniţiatice ale disciplinelor preclinice și clinice. Totodată, ne transmite, prin acribia documentării, forţa emoţională a trăirilor autorului într-o perioadă istorică de o complexitate deosebită, aflată la trecerea de la o formă de guvernare la alta, cu provocări multiple (economice, sociale și comportamentale). Provocări care și-au lăsat amprenta pe cei care au traversat-o. 

Profesorul Benone Duţescu este unul dintre învingători, atât prin cariera profesională, cât și prin luciditatea și creativitatea pe care le are la o vârstă care se apropie de centenar. Ce s-ar fi întâmplat dacă profesorul Duţescu n-ar fi găsit răgazul să-și adune, într-o formă tipărită, aceste amintiri animate ale rămânerii trecerii sale medicale? Cu siguranţă, am fi fost văduviţi de „(...) profiluri profesionale puţin cunoscute sau necunoscute până acum și care, fără această carte de memorii, ar fi rămas necunoscute pentru totdeauna”, așa cum se subliniază în prefaţa cărţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe