Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Semaglutida și durerile articulare - efecte dovedite în cadrul studiilor

de Florentina Ionescu - nov. 6 2024
Semaglutida și durerile articulare - efecte dovedite în cadrul studiilor

Un studiu recent a arătat că semaglutida reduce scorurile de durere în cazul gonartrozei (artroza genunchiului).

În cadrul unui studiu nou au fost prezentate rezultatele unui trial clinic de fază 3, numit STEP 9, condus de compania Novo Nordisk. Studiul a avut ca obiectiv evaluarea eficacității semaglutidei în comparație cu placebo, ca modificări suplimentare ce pot fi făcute în stilul de viață, cum ar fi adoptarea unei alimentații sărace în calorii și exercițiile fizice. Modificările acestea în stilul de viață sunt menite să reducă nu doar greutatea corporală, ci și durerea asociată artrozei la pacienții cu obezitate, scrie Medical News Today

Cercetătorii au recrutat 407 participanți, cu o vârstă medie de 56 de ani și cu un indice de masă corporală (IMC) de 40,3 pentru acest studiu. Participanților li s-a oferit fie o doză de 2,4 mg o dată pe săptămână, fie placebo – ambele pe o perioadă de 68 de săptămâni. 

La finalul celor 68 de săptămâni de studiu, cercetătorii au descoperit că participanții la care s-a administrat semaglutidă au înregistrat un declin mediu în ce privește greutatea corporală de 13,7%, în comparație cu o scădere de doar 3,2% în ce privește greutatea corporală, cât s-a observat la persoanele din grupul placebo. 

Totodată, cercetătorii au evaluat durerea la acești participanți, folosind scorul WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index). WOMAC este un chestionar în care participantul raportează datele, ce ajută la clasificarea durerii pe o scară de la zero la 100, iar cu cât valoarea este mai mare, cu atât este un indicator al unei dureri mai puternice. 

În etapa aceasta, cercetătorii au descoperit că acele persoane la care a fost administrată semaglutida (substanța activă din Ozempic) au avut o scădere medie în ceea ce privește scorul lor WOMAC al durerii de 41,7 puncte, de la 70,9 puncte cât au avut acest scor la începutul studiului. Asta în comparație cu participanții cărora li s-a administrat o substanță placebo, iar la ei scorurile WOMAC au scăzut doar cu 27,5 puncte. 

Artroza genunchiului asociată obezității este o condiție medicală progresivă, atrag atenția specialiștii. Ea poate duce la durere și redoare în articulația genunchiului, dar și la afectarea activităților de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau plimbările, a atras atenția autorul principal al acestui studiu, dr. Henning Bliddal, profesor în cadrul departamentului de Medicină Clinică și director al Institutului Parker la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe