Newsflash
Știri

Screening cancer de col: cabinetele medicilor pot deveni centre de consiliere

de L. Budin - nov. 3 2022
Screening cancer de col: cabinetele medicilor pot deveni centre de consiliere

SCJU Târgu Mureş a lansat procedura de afiliere pentru Centrele de informare şi consiliere din regiunea Centru, în cadrul programului de depistare și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Cabinetele de asistenţă medicală primară (medicină de familie), cabinete medicale de specialitate obstetrică-ginecologie din structura unităţii sanitare cu paturi care a organizat o reţea de screening, cabinete de planificare familială, unităţi mobile ale unităţilor sanitare care au organizat o reţea de screening şi ONG-urile pot deveni Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul ţintă, se arată într-un comunicat al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

cancer-col-uterin

Aceste structuri vor putea furniza servicii medicale specifice, de informare şi consiliere, referitoare la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea HPV sau Babeş-Papanicolaou, precum şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente, se mai spune în document.

Toate informaţiile despre procedura de afiliere, criteriile de eligibilitate, documentele neecesare, calendarul de afiliere se găsesc pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Obiectivul acestui proiect este creşterea, fără nicio discriminare, a accesului la servicii medicale orientate către prevenţie a tuturor femeilor din grupul ţintă, din regiunea Centru. Pentru atingerea acestui obiectiv, invit alături de noi în proiect toate structurile care prin activităţile lor ajung la femeile din grupul ţintă, adică ONG-uri, medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială. Împreună putem să prevenim această maladie care afectează tot mai multe femei tinere”, a declarat șef lucrări dr. Cosmina Uzun, manager de proiect.

Grupul ţintă care va beneficia de programele de screening este identificat astfel:

  • Femei cu vârsta cuprinsă între 30-64 ani, pentru cele care beneficiază de testarea HPV, și între 24-29 ani, pentru cele care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau și au domiciliul/ reşedinţa în regiunea vizată prin proiect.
  • Femei care, din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situaţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai grupului țintă - persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă - persoane din rural sau din urban care vor beneficia de programe de screening - 51% se vor încadra într-una din următoarele situaţii vulnerabile:

  • Persoane sărace;
  • Lucrători pe cont propriu în agricultură
  • Persoane din mediul rural;
  • Persoane din centre de plasament său anterior instituţionalizate;
  • Persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului;
  • Persoane fără adăpost
  • Cetăţeni români aparţinând minorităţii rome;
  • Persoane cu dizabilităţi, inclusiv persoane invalide şi cu nevoi complexe;
  • Femei care au copii cu dizabilităţi;
  • Persoane care suferă de dependenţa de alcool şi alte substanţe toxice;
  • Victime ale traficului de fiinţe umane.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Produsele pentru îndreptarea părului, risc crescut de cancer uterin

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe