Newsflash
Știri

Furnizorii privați au fost de ajutor în detectarea cancerului în stadii incipiente

de Florentina Ionescu - oct. 1 2021
Furnizorii privați au fost de ajutor în detectarea cancerului în stadii incipiente

România are printre cele mai înalte rate de mortalitate din Europa pentru cele mai multe dintre tipurile de cancer.

Conform unui studiu al International Agency for Research on Cancer, în 2020, în România, au fost prognozate mai mult de 98.000 cazuri noi de cancer au fost diagnosticate și a fost estimat că 54.000 de pacienți ar fi murit, pe baza datelor disponibile, se arată într-un comunicat transmis redacției. 

spitale private detectie cancer stadiu precoce
Fotografie creată de Thirdman, de la Pexels

„Programele de screening pentru diagnosticarea timpurie ar trebui să devină o prioritate. Din păcate, la acest moment, nu sunt astfel de programe la nivel național în România. Cu toate acestea, există inițiative private, din partea diverșilor furnizori din sectorul medical, suportate din fondurile lor. Consider că ar trebui să includem mai mult spitalele și clinicile private în programele de screening. De asemenea, abonamentele medicale oferite de furnizorii privați au fost de mare ajutor în detectarea unor forme de cancer în stadii incipiente”, a declarat Cristian Hotoboc, președinte al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), în cadrul dezbaterii „Oportunități ale Planului European de Combatere a Cancerului ce pot fi implementate în România”, organizată la 22 septembrie de revista Politici de Sănătate.

Schimbări în structura spitalelor private

Potrivit acestuia, sectorul privat s-a adaptat cel mai rapid în contextul situației epidemiologice cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2. Conform datelor din raportul anual al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spitalele private au făcut cele mai importante schimbări în structura lor, iar numărul de paturi, la nivel național, a crescut cu 5,49% în 2020, comparativ cu anul anterior.

La nivel european, din 2010 până în 2018, numărul total al paturilor de spital a scăzut cu 5%, iar în sectorul privat scăderea a fost de doar 1%.

„Viitorul sănătății trebuie să includă spitalele private. Avem nevoie de solidaritate pentru a lupta contra cancerului în Europa, este nevoie de coordonare între toți actorii sistemului, factori de decizie politică, administrație, profesioniști și furnizori de servicii medicale. Pledăm la toate nivelurile pentru a include sectorul privat ca partener în dezvoltarea posibilelor soluții și pentru a ne împărtăși experiența”, a menționat Ilaria Giannico, secretar general, Uniunea Europeană a Spitalelor Private, în cadrul aceleiași dezbateri.

Aceasta a adăugat că inegalitățile în sănătate, inclusiv în ceea ce privește speranța de viață, sunt încă dureros de evidente între țările UE și nu sunt remediate suficient de repede.

„Statisticile privind mortalitatea prin cancer în Europa arată o situație gravă, dar o soluție comună pentru a distruge cortina de fier a cancerului este convergența actorilor către același scop, prin utilizarea strategiilor de sănătate publică, investiții și coordonarea furnizorilor de servicii medicale. Îmbunătățirea calității și accesului la îngrijiri medicale și creșterea speranței de viață prin promovarea unui stil de viață sănătos vor fi posibile prin cooperarea puternică între sectorul public și cel privat, dar și prin politicile de sănătate direcționate către investiții și măsuri de protecție socială”, a completat Ilaria Giannico.


Notă autor:

Fotografie creată de Thirdman, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe