Newsflash
ACTUALITATE Știri

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei, marcată și în România

de Florentina Ionescu - sept. 25 2023
Săptămâna Europeană a Biotehnologiei, marcată și în România

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei marchează anual progresul științific în domeniul biotehnologiei.

Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a celebrat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în anul 1953). 

Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) (1), „biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. 

Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Biotehnologia este una dintre cele mai bine plasate industrii pentru a răspunde unora dintre cele mai presante provocări ale prezentului și ale viitorului, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții, tratarea bolilor dificile, accesibilitatea și sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, pentru ca această promisiune să devină realitate, sectorul biotehnologiei necesită politici de reglementare solide care să susțină inovația pe termen lung”, menționează Frank Loeffler, președinte LAWG. 

Asociația Local American Working Group (LAWG) celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activități dedicate. Astfel, România se alătură altor state europene care marchează această săptămână a inovației și biotehnologiei.

„Faptul că România celebrează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023 dovedește încă o dată importanța pe care o acordăm sectorului sănătății și utilizării biotehnologiei în tratamentul pacienților. Astfel, România se alătură țărilor europene care realizează acțiuni de informare și conștientizare în această săptămână, alături de EuropaBio, în contextul în care aproximativ 40% dintre medicamentele comercializate la nivel mondial sunt obținute prin biotehnologie (2). Noile descoperiri terapeutice ale companiilor de cercetare biofarmaceutice contribuie pozitiv în fiecare zi la creșterea speranței de viață și calității vieții pacienților”, adaugă Adriana Stara, secretar general în consiliul director al LAWG.

Europa are instituții de cercetare de talie mondială, centre medicale și spitale care oferă o puternică bază pentru dezvoltarea biotehnologiei. De asemenea UE găzduiește 16 dintre primele 50 de universități de medicină din lume (3).

„Industria farmaceutică inovativă are în derulare la nivel mondial numeroase parteneriate în domeniul biotehnologiei cu universități de renume pentru a crea cele mai bune premise de cercetare. În România, prin Hubul de Inovație în Sănătate demarat anul acesta, industria inovatoare împreună cu cele mai importante șase Universități de Medicină și Farmacie din țară, alături de Ministerul Sănătății, lucrează pentru dezvoltarea capacitații de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sănătate, cu rezultate concrete ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor medicale, în beneficiul pacienților români”, menționează Radu Rășinar, vice-președinte LAWG. 

Reamintim că Săptămâna Europeană a Biotehnologiei are loc anual, în prejma lunii octombrie. Anul acesta sunt organizate evenimente legate de această zi în perioada 24 septembrie - 1 octombre.


Referințe: 
[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Biotechnology
https://www.oecd.org/science/
[2] Medical biotechnology - Statistics & Facts 2023
https://www.statista.com/topics/1634/biotechnology-industry/#topicOverview
[3] Raportul McKinsey & Company,  Biotech in Europe: A strong foundation for growth and innovation

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe