Newsflash
OPINII

Să nu facem doar pași mărunți

de Alexandra NISTOROIU - apr. 28 2016
Să nu facem doar pași mărunți
     Trei din patru pacienți cu hemofilie nu beneficiază de diagnosticul, tratamentul și îngrijirea specifică de care au nevoie. Iar România se află, deloc surprinzător, pe ultimul loc în Europa în privința fondurilor alocate managementului acestei afecțiuni. Cu toate acestea, din cauza blocajelor administrative și birocratice, nici măcar resursele financiare limitate nu sunt cheltuite în totalitate. Un procent semnificativ rămâne an de an neconsumat, în vreme ce câtorva sute de pacienți le este refuzată terapia din lipsă de fonduri. De pildă, în 2015, CNAS alocase peste 61 de milioane de lei pentru managementul hemofiliei, dar au fost cheltuite doar 52 de milioane.
     „Să nu facem doar pași mărunți, ci să facem un salt. Că noi nu mai avem timp“, îi roagă Nicolae Oniga, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România, pe cei care fac politicile din sănătate, dar și pe reprezentanții comunității medicale. Oniga vorbește la o dezbatere organizată miercuri, 13 aprilie, la Palatul Parlamentului, de Ziua mondială a hemofiliei (marcată anual la 17 aprilie). Din păcate, prea puțini din cei care pot face ceva au dat curs invitației pacienților. Organizatorii au invitat, din timp, reprezentanții comisiilor de sănătate din Parlament și ai comisiei de hematologie din cadrul Ministerului Sănătății, dar niciuna din aceste comisii nu a binevoit să își trimită un reprezentant la discuții, în ciuda locului, am spune, destul de convenabil ales pentru găzduirea evenimentului.
     „Există o discrepanță enormă între nivelul asistenței medicale de care beneficiază hemofilicii din statele europene din Vest și din România“, a spus și Daniel Andrei, președintele Asociației Române de Hemofilie. Datele nu îl contrazic. Recomandările internaționale, prinse și într-o rezoluție adoptată de Consiliul Europei, fixează standardul minim adecvat pentru hemofilie, din punct de vedere terapeutic, la trei unități internaționale de factor de coagulare per capita, pe an. În România, abia ajungem la 1,04 unități internaționale per capita, în vreme ce toate celelalte țări europene depășesc minimul recomandat, inclusiv Bulgaria (3,04), Grecia (3,71).
     Avansul terapeutic din ultimele decade a transformat hemofilia într-o boală tratabilă, care poate fi ținută sub control, dându-i pacientului șansa la o viață normală. Cu toate acestea, România nu a mai actualizat protocolul de diagnostic și tratament al hemofiliei încă din 2008, iar decalajul îi costă pe unii dintre pacienți viața. Abia acum, grupul de lucru în domeniul hemofiliei, constituit la nivelul Ministerului Sănătății (conform unui mai vechi parteneriat încheiat de asociațiile pacienților cu ministerul de resort) și-a asumat această sarcină. Prof. dr. Margit Șerban spune că un draft al protocolului este deja pregătit și el nu va face decât să alinieze România la ceea ce se întâmplă deja în țările occidentale în termeni de acces la terapiile inovatoare și tratamentul profilactic. Potrivit calculelor făcute la nivelul grupului de lucru și propunerilor acestuia, bugetul alocat hemofiliei ar trebui să fie de patru ori mai mare decât cel actual. Margit Șerban a explicat și că grupul din care face parte cere, prin protocolul propus, și o mai mare flexibilizare a cheltuielii acestui buget. Segmentarea rigidă în subcapitole face ca, în majoritatea centrelor, banii alocați unor subcapitole (de pildă, tratament profilactic pentru copii) să fie epuizați foarte repede, iar cei rezervați altor subcapitole să rămână neutilizați, deși ar putea fi vitali în situații de urgență sau pentru optimizarea folosirii resurselor disponibile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe