Newsflash
Știri

S-a lansat prima campanie națională de informare dedicată bolii cronice de rinichi

de L. Budin - mar. 10 2023
S-a lansat prima campanie națională de informare dedicată bolii cronice de rinichi

Boala cronică de rinichi afectează peste 10% din populație, fiind asociată frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet zaharat, a subliniat ministrul Sănătății.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au lansat prima campanie națională de informare și conștientizare dedicată bolii cronice de rinichi (BCR). Evenimentul a avut loc, joi, 9 martie, marcând astfel Ziua Mondială a Rinichiului.

rinichi-campanie

Inițiativa vine în contextul prioritizării sănătății rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât și în rândul populației generale, informează Agerpres.

Mesajul comunității științifice și al autorităților atrage atenția asupra principalilor factori de risc pentru boala cronică de rinichi, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie.

Doar una din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente. Evaluarea gratuită a stării de sănătate a rinichilor este esențială.

Boala cronică de rinichi afectează mai bine de 10% din populația României, fiind asociată frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet zaharat. Diagnosticul vine cel mai adesea în stadii avansate, atunci când evoluția bolii este imposibil de încetinit. Concret, doar una din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente, când se poate interveni pentru încetinirea progresiei afecțiunii și reducerea riscului prematur de deces de cauză cardiovasculară și renală”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministerul și-a propus să schimbe această realitate, prioritizând depistarea precoce a bolii.

Urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat bolii cronice de rinichi la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale – rata de filtarare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. În același timp, inițiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare și conștientizare”, a adăugat Alexandru Rafila.

Diagnosticul și intervenția precoce salvează viața pacienților cu risc crescut.

Sunt foarte mulți pacienți care află că au BCR abia atunci când ajung în serviciile de urgență. Este important să lucrăm în echipă multidisciplinară pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi. Este necesară monitorizarea prin medicul de familie, corelată cu o abordare preventivă la nivelul specialiștilor în nefrologie și în afecțiunile secundare care se asociază cel mai adesea cu BCR, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. De prea mult ori vedem rinichi grav afectați, oameni care mor, deși n-au avut niciun semn de patologie renală”, a explicat prof. univ. dr. Liliana Tuță, președintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății.

Implementarea unui cadru standardizat de diagnostic și a unor reglementări specifice la toate nivelurile de asistență medicală este prioritară.

Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare”, a declarat prof. univ. dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie.

Pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune și diabet vor fi evaluați și monitorizați de medicul de familie, pentru depistare sau diagnosticare, până când evoluția bolii cronice se modifică semnificativ.

Intrăm așadar într-o nouă etapă a asistenței medicale primare, prin consultații și evaluări de prevenție în ceea ce privește boala cronică de rinichi. În acest moment, parteneriatul dintre medicii de familie și medicii nefrologi este cu atât mai necesar, cu cât ne dorim cu toții creșterea calității vieții pacienților”, a declarat ș.l. Adriana-Carmen Dogaru, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei

O doctoriță a renovat și a modernizat unul dintre saloanele de la SCJU Arad

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe