Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Rinichiului: recomandările Societății Române de Nefrologie

de L. Budin - mar. 10 2022
Ziua Mondială a Rinichiului: recomandările Societății Române de Nefrologie

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului are drept slogan „Rinichi sănătoși pentru toți! – Informare mai bună pentru o mai bună îngrijire a rinichilor!”, arată Societatea Română de Nefrologie (SRN).

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. Anul acesta, pe 10 martie, Societatea Internaţională de Nefrologie atrage atenţia asupra bolilor specifice rinichilor și asupra măsurilor de prevenire, aducând informații despre cele mai recente metode de tratament. Societatea Română de Nefrologie face și ea un apel la acțiune.

zi-mondiala-rinichi
Sursă foto: Facebook Societatea Română de Nefrologie

 

Deşi bolile de rinichi reprezintă un factor de risc sanitar la nivel global, în multe ţări clinicile de nefrologie şi dializă rămân subfinanţate şi insuficiente. Societatea Internaţională de Nefrologie subliniază importanţa pe care personalul medical o are nu doar în tratarea bolilor de rinichi, ci şi în privinţa comunicării cu pacienţii, relatează Agerpres

Societatea Română de Nefrologie arată, pe pagina ei de Facebook, că apelul la acțiune are drept scop creşterea gradului de conştientizare a bolii, pentru ca pacienţii să facă în mod activ un pas pentru a-și menține rinichii sănătoși, inclusiv să se informeze din surse avizate.

Personalul sanitar încadrat fără concurs în timpul stării de alertă rămâne pe post

În acest sens, SRN încurajează:

  • menţinerea unui stil de viaţă sănătos, prin activitate fizică realizată în mod regulat; 
  • reducerea consumului de sare; 
  • controlul greutăţii; 
  • renunţarea la fumat; 
  • evitarea automedicației.

Totodată, persoanele cu risc de boală cronică de rinichi trebuie evaluate sistematic pentru a facilita un diagnostic precoce. Pașii inițiali în evaluare sunt simpli, rapizi și nu sunt costisitori, constând din anumite analize din sânge și urină”, mai recomandă reprezentanții Societății Române de Nefrologie.

SRN informează că a derulat o serie de activități de informare a publicului privind importanța detecției precoce și monitorizării bolii, prin controale regulate la medic, ceea ce permite încetinirea sau oprirea evoluției bolii, tratamentul eficace al complicațiilor și bolilor asociate, care pot avea efecte severe pe termen lung dacă nu sunt depistate și tratate la timp.

Pe pagina de Facebook „Ziua Mondială a Rinichiului” se arată că 700 de milioane de persoane sunt afectate de boală cronică de rinichi – o cifră în creștere. Peste 2 milioane de persoane din lume fac dializă sau trăiesc cu un transplant de rinichi.

În România, peste 1,4 milioane de persoane suferă de boală cronică de rinichi.

Andrei Baciu a vorbit cu medicii de familie despre vaccinarea anti-COVID

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe