Newsflash
Știri

Timișoara: conferința interdisciplinară „NefroCarDia”, la ediția a șaptea

de L. Budin - dec. 7 2022
Timișoara: conferința  interdisciplinară „NefroCarDia”, la ediția a șaptea

Între 8 și 10 Decembrie 2022 se desfășoară Conferința Interdisciplinară NefroCarDia, ediția a șaptea, organizată de Asociația de Medicină Interdisciplinară Timișoara.

Vor prezenta lucrări privitor la nefrologie, diabet și  segmentul cardiovascular 30 de lectori – specialiști clinicieni și cadre didactice, în contextul prezenței unei patologii specifice tot mai complexe și care afectează un procent crescut din populație, se arată într-un comunicat.

rinichi1

Conform studiilor „PREDATORR” – Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice,  „SEPHAR”  – Societatea Română de Hipertensiune și din comunicările Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor CDC,  reiese că în România, la o populație de 19 milioane, are 11,6 % diabetici. Dintre aceștia, 40% dezvoltă boală cronică de rinichi (BCR)

Dintre hipertensivi – care reprezintă 44,9% din populație -  24% dezvoltă BCR, iar dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani – 16% din populație – 28% fac boală cronică de rinichi.

Așadar, cel puțin 10% din populația României suferă de boală cronică de rinichi (BCR), adică 1.900.000 de români trăiesc cu probleme renale  și o mare parte dintre aceștia au și boală cardiovasculară, întrucât BCR este cel mai important factor de risc cardiovascular”, se subliniază în comunicat.

Boala cerebrovasculară la pacientul cu boală cronică de rinichi, tratarea anemiei la pacienții cu insuficiență cardiacă, terapiile în cancer  și efectele secundare, opinia cardiologului în boala cronică de rinichi, managementul bolii renale diabetice sunt câteva dintre temele abordate.

Cele trei zile ale conferinței cuprind sesiuni de comunicări și prezentări interactive de cazuri din experiența clinică curentă.

Conferința este girată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” (SCJUPBT).

Apreciem participarea colegilor și organizăm cu bucurie astfel de intâlniri, deoarece beneficiarul lucrărilor de cercetare și de analiză din practica clinică medicală este pacientul. Afecțiunea sa poate fi și este tratată interdisciplinar deoarece multe dintre efectele bolii sunt  resimțite și de alte organe din corp. Vrem să găsim căi potrivite de tratament și o modalitate de prevenție medicală, ușor de comunicat pacientului”, a declarat prof.univ.dr. Adalbert Schiller, șeful clinicii de Nefrologie din SCJUPBT.

FNPMF: România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe