O platformă de marketplace medical din România a înregistrat peste 500.000 de programări online la medici.
Numărul programărilor la medic făcute online, fără interacțiunea cu departamentele de call-center ale clinicilor, se regăsește pe un trend ascendent de la un an la altul, în creștere cu 20 % în 2023 față de 2022 potrivit unui marketplace medical din țara noastră. De la lansare până în prima jumătate a anului, platforma Docbook a înregistrat peste 500.000 programări online, la nivel național, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
În topul celor mai accesate specialități la nivel național prin marketplace-ul Docbook se regăsesc ginecologia, neurologia și cardiologia. Dacă ne raportăm la adresabilitate, în 2023 s-a constatat un interes mai mare pentru domeniul geriatriei, unde creșterea este spectaculoasă, de 700%, dar și pentru kinetoterapie (333%) și psihologie (133%). O creștere considerabilă se înregistrează și în zona de imagistică medicală, unde solicitările pentru efectuarea unui RMN au fost cu 28% mai multe.
Platforma a fost lansată într-o perioadă în care accesul pacienților la medici era greoi, programările se făceau exclusiv prin call-center și se utilizau chiar și liste de așteptare la care pacienții nu aveau acces, a explicat Tiberiu Ștefan, CEO Docbook:
„Scopul principal de atunci a fost de a-i ajuta pe români să își rezolve rapid problemele medicale. Astăzi putem să conchidem că ne-am atins primul obiectiv pentru că, prin platformă, pacienții vizualizează direct sloturile libere din programul medicilor de peste tot din țară și pot alege în orice moment varianta optimă pentru ei, ceea ce face ca platforma noastră să fie un instrument la care revin cu încredere”.
Potrivit acestuia, de la înființarea platformei și până astăzi, s-au rezervat peste 179.000 ore în programul medicilor, echivalentul a 22.317 zile lucrătoare sau 90 de ani.
În același timp, în 2024, peste 55% dintre utilizatori au găsit disponibilitate în programul specialiștilor selectați într-un interval de maximum 96 ore. De ajutor este și faptul că utilizatorii au acces la zeci de mii de review-uri reale, ceea ce îi determină să finalizeze programarea. Datele platformei arată că 77% utilizatori consultă recenziile de pe platformă înainte de a se programa la un medic.
Statisticile platformei menționate arată o schimbare semnificativă în comportamentul utilizatorilor. Numai anul trecut au fost cu 20% mai multe programări la specialitățile pediatrice, cu 8% mai mulți pacienți cu probleme cardiace și cu 62% mai mulți pacienți cu probleme emoționale.
În topul pe județe, adresabilitatea a crescut în special în orașele mici: Alba (517%), Vaslui (333%), Dâmbovița (220%), Argeș (207%), Vâlcea (193%), Teleorman (180%) și Tulcea (174%).
În ceea ce privește modalitatea de plată, odată cu listarea în platformă a mai multor servicii medicale deconatate prin Casa de Asigurări de Sănătate, în 2023 utilizatorii au programat de aproape trei ori mai multe vizite la medic cu bilet de trimitere. Chiar și așa, 90% din cei care folosesc platforma preferă serviciile medicale cu plată.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe