Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Robot care măsoară tensiunea arterială printr-o atingere

de Florentina Ionescu - feb. 18 2022
Robot care măsoară tensiunea arterială printr-o atingere

Oamenii de știință au creat roboți care, în anumite condiții, pot măsura tensiunea arterială a pacienților. Ei s-au inspirat din mișcările lipitorilor.

Oamenii de știință au adăugat noi trăsături roboților umanoizi de dimensiuni mici, astfel încât aceștia să poată măsura tensiunea arterială a pacientului – printr-o simplă atingere, scrie www.sciencedaily.com. Aceasta este cea mai recentă tehnologie dezvoltată de cercetătorul Woo Soo Kim de la Simon Fraser University. 

robot senzori degete masurare tensiune arteriala origami
Fotografie creată de Tara Winstead, de la Pexels

Pe baza complexității figurinelor de origami și inspirat de mișcările din natură ale lipitorilor, cercetarea lui Woo Soo Kim aduce progrese noi în ceea ce privește modul în care roboții ar putea efectua sarcini simple din domeniul îngrijirilor medicale în anumite condiții, inclusiv în regiunile foarte îndepărtate sau acolo unde nevoia de personal medical este minimă, cum ar fi în timpul pandemiilor. Cercetarea a fost publicată recent în jurnalul „npj Flexible Electronics”.

Cercetătorii implicați în acest proiect au înlocuit procedura clasică de măsurare a tensiunii arteriale prin replicarea mecanismelor de mișcare ale unei lipitori și au inclus aceste idei în senzorii 3D pe care i-au creat, fiind vorba de senzori origami printabili, arată sursa menționată. Acești senzori origami inspirați de mișcările lipitorilor (numiți LIO sau leech-inspired origami) pot fi integrați în buricele degetelor unui robot umanoid cu simț tactil.

Cum funcționează? Senzorii LIO integrați pe buricele degetelor unui robot umanoid pot fi poziționați pe pieptul unui pacient. Tensiunea arterială este monitorizată astfel și estimată prin combinarea datelor obținute de la o electrocardiogramă (ECG) și de la o fotopletismogramă (PPG), așa cum aceste citiri sunt înregistrate de senzorii de pe degetele fiecărei mâini a robotului.

Folosind anumiți algoritmi predeterminați, semnalele de la senzorii LIO pot genera valorile presiunii sistolice și presiunii diastolice ale unui pacient, fără să se folosească tensiometrul digital clasic.

„Robotica oferă o metodă promițătoare pentru a reduce riscul și pentru a îmbunătăți eficacitatea îngrijirii pacientului și calitatea, pe măsură ce ne axăm pe tehnologia îngrijirilor din sănătate acordate la distanță”, a declarat Woo Soo Kim.

Cercetătorii au în plan mai multe studii clinice pentru a testa noul lor proces și dezvoltă următoarea generație de senzori, despre care speră că vor duce la o implementare mai bună din punct de vedere biomedical.

Alte avantaje

Monitorizarea tensiunii arteriale este un instrument medical esențial în ce privește diagnosticul pentru multe boli cronice și pentru starea generală de sănătate.

Folosirea roboților dotați cu simț tactil în sistemele de sănătate are avantaje substanțiale, spun cercetătorii, deoarece roboții pot asista lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirilor medicale în ce privește monitorizarea semnelor vitale ale pacienților. În același timp, roboții creează un mediu prietenos pentru acei pacienți care trebuie să stea în izolare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe