Newsflash
Internaționale

Riscurile terapiei cu tofacitinib

de Dr. Diana Andronache - feb. 4 2022
Riscurile terapiei cu tofacitinib

Terapia cu tofacitinib a poliartritei reumatoide pare să fie asociată cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare și de neoplazie, comparativ cu inhibitorii TNF.

poza1

Artrita reumatoidă este o afecţiune inflamatorie sistemică, mediată imun, de tip cronic. Cel mai frecvent, semnele și simptomele poliartritei reumatoide includ articulaţii sensibile, calde, umflate, rigiditate care este de obicei mai gravă dimineaţa, fatigabilitate, febră și pierderea poftei de mâncare. Poliartrita reumatoidă (PR) în stadii precoce afectează articulaţiile mici, însă pe măsură ce boala avansează, simptomele se răspândesc adesea la articulaţiile mari. În 40% dintre cazuri, această afecţiune implică și alte organe, precum ochi, plămâni, cord, rinichi, ţesut nervos.

Tratamentul bolii s-a îmbunătăţit foarte mult în ultimii 30 de ani. Acesta oferă pacienţilor, în majoritatea cazurilor, o ameliorare semnificativă a simptomelor și le permite să își desfășoare activitatea aproape normal. Medicamentele modificatoare de boală, așa-numitele DMARD, nu doar că ameliorează simptomele, ci și reduc progresia leziunilor articulare. Tofacitinib este un DMARD sintetic, inhibitor al JAK, aprobat pentru tratamentul PR. Având în vedere însă faptul că s-a observat creșterea nivelurilor serice de lipide și a incidenţei cancerelor, inclusiv a limfomului, un studiu publicat în New England Journal of Medicine și-a propus să evalueze riscul de evenimente cardiovasculare adverse majore (MACE) sau de cancer al terapiei cu tofacitinib comparativ cu al unui inhibitor al TNF.

Risc crescut

Pacienţii au fost repartizaţi pentru a primi tofacitinib sau un inhibitor subcutanat de TNF (adalimumab sau etanercept). Terapia de fond cu metotrexat a fost menţinută, dacă nu existau contraindicaţii. Au fost incluși în studiu 4.362 de pacienţi. Pe parcursul unei urmăriri pe o perioadă medie de patru ani, incidenţa MACE a fost mai mare la pacienţii care au primit în asociere tofacitinib (3,4%) comparativ cu cei care au primit inhibitor de TNF (2,5%). De asemenea, incidenţa neoplaziei a fost mai mare în grupul cu tofacitinib (4,2%), faţă de grupul pacienţilor care au primit inhibitor TNF (2,9%).

Pe o perioadă de 5,5 ani, probabilitatea cumulativă estimată de MACE a fost de 5,8% cu dozele combinate de tofacitinib și de 4,3% cu un inhibitor TNF, iar probabilitatea cumulativă estimată de cancer a fost de 6,1% cu dozele combinate de tofacitinib și de 3,8% cu un inhibitor TNF. Infecţiile tractului respirator superior, bronșita și infecţiile tractului urinar au fost cele mai frecvente evenimente adverse, iar pneumonia – cel mai frecvent eveniment advers grav, în cadrul subgrupurilor de studiu.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2109927

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe