Newsflash
Cultură

Rijeka, oraşul cu vârstnici sănătoşi

Rijeka, oraşul cu vârstnici sănătoşi
   Pe malul Mării Adriatice, nu departe de Veneţia, în adâncitura şi pe înălţimile golfului Kvarner Bay se află principalul port al Croaţiei, Rijeka (în traducere, „rău“ – în italiană „Fiume“). În „Istoria naturală“ a lui Plinius, oraşul este menţionat sub numele de Tarsatica, schimbat în Flumen după reconstrucţia din timpul domniei lui Augustus. În Evul Mediu, Rijeka a fost ocupat pe rând de ostrogoţi, bizantini, avari, lombarzi, croaţi, unguri şi veneţieni. Din a doua jumătate a secolului al XV-lea, timp de peste 450 de ani, s-a aflat sub influenţa Imperiului Austro-Ungar, cu o mică excepţie, în primii 13 ani ai secolului al XIX-lea când a fost ocupat de francezi. În timpul administraţiei imperiale, Rijeka s-a dezvoltat continuu devenind un punct strategic şi port important, locuit de imigranţi, în majoritate italieni, dar şi croaţi, unguri, sârbi, greci.
   Dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Modial a reaprins discuţia şi a redeschis negocierile despre apartenenţa oraşului Rijeka: Regatului sârbilor, croaţilor şi slovenilor (mai târziu fosta Iugoslavie) sau Italiei? Fără să mai aştepte rezultatul, naţionaliştii italieni, sub comanda poetului Gabriele D’Annuntio, au proclamat în Rijeka, între 1920 şi 1924, statul liber din Fiume. Prin tratatul de la Roma, oraşul a fost anexat Italiei, iar din 1943 Germaniei, ca parte din zona litoralului adriatic. În acest timp, Rijeka a fost amplu fortificat de germani, ca parte din Ingrid Line, ale cărei rămăşiţe încă se mai păstrează. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Rijeka a fost cedat fostei Iugoslavii unde a rămas până în 1991 când a revenit Croaţiei, în urma războiului pentru independenţă al croaţilor. Dacă până în 1945, când oraşul a fost cedat Iugoslaviei, majoritatea locuitorilor erau italieni, astăzi peste 80% sunt croaţi.
   Aflat într-o zonă de interes strategic pentru marile puteri, Rijeka s-a evidenţiat pe plan economic mai mult prin activităţi comerciale şi portuare şi prin producere de armament. Ofiţerul din marina austro-ungară, croat-italianul Giovanni Biagio Luppis von Rammer (1813–1875), a fost inventatorul primelor prototipuri de torpile. Fabrica de torpile constituie şi astăzi una din atracţiile oraşului şi locul unde se mai află prima rampă pentru testarea torpilelor.
   Învăţământul universitar s-a rezumat, în Evul Mediu, la filozofie şi teologie, organizate de iezuiţi, iar cel modern a fost iniţiat abia în anii ’70. Facultatea de Medicină din Rijeka a fost înfiinţată în 1955, iar de anul acesta şi-a deschis porţile şi Facultatea de „Health Care Studies“. Împreună, oferă 600 de locuri de învăţământ în nursing, fizioterapie, diagnostic medical şi de laborator, radiologie şi obstetrică şi câteva programe de cercetare şi educaţie medicală continuă pe toată durata funcţionării profesionale.  
   Croaţia se află printre ţările cu populaţia cea mai înaintată în vârstă de pe continent. O statistică din 2011 arată că 17,7% din populaţie avea peste 65 de ani. În Rijeka aproape o cincime din populaţie are vârsta de peste 65 de ani, iar 10% peste 75 ani. Înaintarea în vârstă se asociază cu creşterea morbidităţii şi dezintegrarea socială, ceea ce presupune eforturi şi costuri suplimentare din partea comunităţii. Pentru a determina nevoile populaţiei vârstnice, municipalitatea oraşului Rijeka, în colaborare cu Facultatea de Medicină, a aderat „cu toate pânzele sus“ la proiectul UHC 2.0 (Urban Health Centres 2.0). Astfel, pe 29 şi 30 mai a.c., s-a organizat un simpozion dedicat acestui proiect, intitulat „Health for all?! Healthy ageing!“, la care au participat experţi în domeniu din UE, pentru un schimb de idei, identificare de parteneri şi crearea unei reţele de lucru.
   Acest proiect european îşi propune să integreze îngrijirea medicală cu cea socială, să detecteze din timp fragilitatea, să prevină căderile şi să gestioneze polifarmacia, totul pentru a stimula o îmbătrânire sănătoasă a populaţiei din oraşele europene. UHC 2.0 va fi în primă instanţă implementat în cinci oraşe, Manchester, Pallini, Rijeka, Rotterdam şi Valencia, iar rezultatele vor servi la crearea unei platforme pentru politici medico-sociale coerente şi inovatoare, instrumente şi protocoale pentru vârstnicii sănătoşi şi cei fragili. Proiectul îşi propune să motiveze 70% din populaţia vizată să participe la activităţi preventive care să îmbunătăţească independenţa şi calitatea vieţii vârstnicilor, să reducă utilizarea serviciilor medicale şi implicit costurile acestora. Una dintre modalităţile avute în vedere este utilizarea  serviciilor m-Health, ţinând cont că cei mai mulţi vârstnici sunt în posesia unui telefon mobil şi din ce în ce mai mulţi folosesc tableta. În UE, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobile este foarte ridicată în rândul populaţiei, dar şi în rândul profesioniştilor. În Marea Britanie de exemplu, 80% din medici folosesc mobilul şi tableta pentru activităţi medicale. În acest context, aplicaţiile m-Health ar putea fi utile în educaţia pentru sănătate, prevenţie, diagnostic, tratament şi monitorizare. De asemenea, tehnologia mobilă poate îmbunătăţi comunicarea medic–pacient şi monitorizarea pacienţilor cu boli cronice, degenerative frecvente la vârstnici.
   Se aşteaptă ca în 2050 jumătate din populaţia Europei să aibă vârsta peste 50 de ani, iar sistemele actuale de asigurări medico-sociale nu sunt suficient de flexibile şi de pregătite să facă faţă problemelor complexe pe care le aduce cu sine acest proces de îmbătrânire a populaţiei. Un motiv serios ca astfel de proiecte să fie promovate şi cât mai multe oraşe să gândească măsurile necesare pentru a menţine populaţia vârstnică sănătoasă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe