Newsflash
Știri

Revizuirea supravegherii gripei la nivel mondial

de - iun. 15 2012
Revizuirea supravegherii gripei la nivel mondial
     Într-o serie de articole publicate în Nature, experţii în gripă spun că lipseşte supravegherea acestei afecţiuni la nivel global, în special la păsările de curte şi la porci şi este nevoie de o revizuire majoră a controlului acestei boli pentru a deveni mai uşor de susţi­nut.
     Făcând referire la un articol nepublicat al unui grup de la Centrul Erasmus din Olanda şi de la Universitatea Wisconsisn, editorii spun că există lacune bine cunoscute în supravegherea gripei, iar acestea revin în centrul atenţiei prin crearea în laborator a unor tulpini H5N1 care se pot răspândi uşor la mamifere. Consiliul Consultativ de Biosecuritate al SUA a recomandat, în decembrie 2011, ca articolul să nu ofere detalii despre metodele folosite la crearea tulpinilor respective.
     Articolul din Nature subliniază că monitorizarea gripei este importantă pentru detectarea nu doar a pande­miei, ci şi a focarelor de gripă umană şi animală, pentru monitorizarea evoluţiei virale, pentru înţelegerea factorilor care permit virusurilor să se răspân­dească şi pentru menţinerea eficienţei vaccinurilor şi a diagnosticului viru­sologic la animale.
     Pentru analiza tendinţelor, s-au examinat înregistrările din perioada 2003–2011 pentru toate secvenţele neidentice de la toate tipurile de virusuri aviare şi porcine care sunt păstrate în baza de date a Centrului Naţional pentru Informaţii în Biotehno­logie a SUA. Numărul de secvenţe ale virusurilor aviare aflate în baza de date a crescut între anii 2003 şi 2010, dar apoi a scăzut, în timp ce numărul de secvenţe provenind de la virusurile porcine a rămas fără creşteri semni­ficative între 2003 şi 2010, prezentând o creştere puternică anul trecut.
     O problemă suplimentară este intervalul de un an între colectarea probelor şi secvenţierea izolatelor, conform declaraţiei dr. Sylvie van der Werf, de la Institutul Pasteur. Motivele ar fi lipsa fondurilor, precum şi reticen­ţa multor cercetători de a comunica şi altora secvenţele găsite înainte de a publica rezultatele. Majoritatea sec­ven­ţelor provin de la câteva ţări, între care SUA şi China. Între 2003 şi 2011, majoritatea ţărilor au comunicat puţine secvenţe sau deloc, iar supravegherea genetică a gripei porcine a fost aproape inexistentă.
     Experţii în gripă spun că situaţia ar putea fi rapid îmbunătăţită prin alcătuirea, în ţările şi regiunile aflate la mare risc, unei reţele de santinele pentru colectarea rapidă a virusurilor şi a secvenţelor virale, dar se pare că este nevoie de coordonare la nivel internaţional şi nu există la ora actuală un organism abilitat care să-şi asume în întregime răspunderea pentru aceste acţiuni.
     Într-un comentariu, Jeremy Farrar, un expert care lucrează la Spitalul de Boli tropicale din Ho Şi Min (Vietnam), susţine că o modalitate de a îmbunătăţi supravegherea gripei este de a muta o parte din expertiza relevantă şi tehnologia dinspre ţările dezvoltate spre cele în curs de dezvoltare, care, se pare, sunt cele mai ameninţate de virusului H5N1 şi de alte boli emergente. Farrar consideră că ar trebui adusă o parte din investiţia uriaşă a ţărilor dezvoltate în genomică, tehnologie şi instruire în ţările afectate din Asia şi din alte părţi ale lumii. În acest fel, supravegherea, analiza de probe şi, ceea ce este esenţial, sănătatea publică şi cercetarea clinică pot fi efectuate în acelaşi loc, ceea ce face procesul mai rapid şi mai flexibil în relaţia cu evoluţiile rapide ale bolilor. Aceasta ar necesita un transfer de tehnologie, schimb prelungit de oameni de ştiinţă şi un angajament susţinut în investiţii şi de formare la nivel local, împreună cu o partajare echitabilă a beneficiilor de pe urma cercetării. La opt ani de la primul caz de H5N1 apărut la om, prea puţine ţări endemice au acces la vaccinuri sau medicamente antivirale intravenoase. În ceea ce priveşte rapoartele privind modificarea virusului H5N1 în laborator astfel încât să se poată răspândi la mamifere, oamenii de ştiinţă din zonele endemice sunt încă în aşteptare, pentru a afla ce mutaţii au dus la transmisibilitatea crescută a tulpinii virale.
     Într-un alt articol, patru experţi din patru ţări diferite oferă scurte indicaţii despre modalităţile prin care se poate îmbunătăţi monitorizarea virusurilor H1N1. De exemplu, dr. Richard Webby, de la Spitalul de Copii „Sf. Jude“ din Memphis, propune ca un prim pas spre îmbunătăţirea supravegherii gripei porcine (la acest moment răspândită între universităţi, producători de medicamente şi agenţii guvernamentale) să fie creşterea coordonării prin stabilirea unei baze de date centralizate. (Informaţii preluate din Buletinul de actualităţi săptă­mânale al Institutului Cantacuzino şi prelucrate de dr. Maria Dragotă)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe