Newsflash
REUNIUNI

Patologia hemopatiilor maligne

de Dr. Radu GOLOGAN - dec. 24 2021
Patologia hemopatiilor maligne

În 10 noiembrie 2021 a avut loc, în sistem exclusiv online, manifestarea știinţifică Ziua Hemato-Oncologiei, ediţia de toamnă.

Coordonator a fost prof. dr. Ana Maria Vlădăreanu (foto), șefa Clinicii de Hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă București. Ziua Hemato-Oncologiei, iniţiată în primăvara anului 2020, își propune să dezbată, în două sesiuni anuale, unele probleme de actualitate din patologia hemopatiilor maligne, plecând de la o serie de cazuri clinice recente, selectate din practica curentă a Clinicii de Hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă București (SUUB).

vladareanu

Actuala ediţie a fost structurată pe două secţiuni de comunicări, intercalate de prezentări cu caracter pronunţat educaţional din cadrul unor simpozioane susţinute de firme internaţionale de medicamente, dar cu prezentatori autohtoni.

Limfoamele nehodgkiniene

Prima secţiune a fost dedicată limfoamelor nehodgkiniene, grup de afecţiuni caracterizat printr-o mare diversitate de entităţi. Una dintre prezentări s-a ocupat de limfomul cu celule mari B difuz
Epstein-Barr Virus (EBV) pozitiv.

Este vorba de o entitate distinctă în cadrul clasificărilor OMS, recunoscută pentru supravieţuirea semnificativ mai redusă comparativ cu formele EBV negative și frecvenţă mare la vârstnici. Boala a survenit la un pacient tânăr aflat în stadiul IV cu determinare hepatică importantă, la care răspunsul terapeutic a fost surprinzător de bun după prima linie de tratament standard.

Un alt caz prezentat – limfom cu celule mari B difuz și determinare cerebrală – a prilejuit o bună și oportună trecere în revistă a atitudinii de abordare profilactică, dar și terapeutică, știut fiind că, spre deosebire de cea din limfoamele limfoblastice de exemplu, nu beneficiază încă de o standardizare.

Un caz clinic de asociere de sindrom hipereozinofilic documentat molecular cu limfom cu celule mari T sub forma a două boli distincte, sindromul hipereozinofilic precedând apariţia limfomului, a prilejuit o trecere în revistă a datelor actuale privind sindromul hipereozinofilic, entitate individualizată în clasificarea OMS atât sub forma sa primară, cât și a celei asociate mielo- și limfoproliferărilor cronice.

Cu toate progresele importante înregistrate în ultima decadă, în terapia limfoamelor cu celule mari B difuze, aproximativ 30% dintre cazuri sunt refractare sau recad după tratamentul standard. Prezentarea unui astfel de caz clinic a prilejuit o evaluare a rezultatelor terapiilor actuale, cu o menţiune pentru cea cu limfocite T cu receptor chimerizat (CAR-T) care a fost aprobată recent și în România și urmează a fi implementată.

Secvenţiere genomică ţintită

Cea de-a doua secţiune s-a ocupat de diagnosticul genetic avansat în neoplasmele mieloproliferative cronice. S-au relevat rezultatele unei colaborări fructuoase dintre un număr important de hematologi, avându-i în centru pe membrii colectivului Clinicii de Hematologie din SUUB, pe de o parte, și departamentul de Patologie Celulară și Moleculară din Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, pe de alta.

Cercetarea, cofinanţată cu fonduri europene, a fost coordonată de dr. Cristina Mambet, șef de lucrări la Clinica de Hematologie a SUUB, dar și cercetător în cadrul Institutului „Șt. S. Nicolau”. Supervizor a fost prof. dr. Ștefan Constantinescu (Belgia), director onorific al institutului, cercetător de talie internaţională de origine română.

În esenţă, au fost raportate rezultate parţiale ale aplicării metodologiei de secvenţiere genomică ţintită de nouă generaţie pentru caracterizarea moleculară a unor tipuri mai rare de mieloproliferări cronice pH-negative la care nu s-au decelat mutaţiile definitorii uzuale.

Lucrarea, având un caracter aplicativ-fundamental, a reprezentat o premieră în domeniu în ţara noastră. Ea se înscrie în exemplele ce ilustrează posibilitatea realizării de cercetări complexe și moderne de laborator de către medici cu formaţie clinică.

Citiți și: România, la prima întâlnire internaţională a chirurgilor francofoni

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe